Globus

"Nema dokaza"

WHO se oglasio o navodima da je koronavirus oslabio

01/06/2020

Neki vodeći italijanski liječnici ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više "klinički ne postoji" u toj zemlji, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka

Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“U pogledu transmisije nema promjena, u pogledu snage nema promjena”, rekla je na konferenciji za medije epidemiologinja WHO-a Maria van Kerkhove.

“Najvažnije je da se provode mjere za smanjivanje i suzbijanje transmisije”, rekla je.

Neki vodeći italijanski liječnici ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više “klinički ne postoji” u toj zemlji, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.

“Prije mjesec dana mogli smo čuti epidemiologe kako strahuju od novog vala krajem maja i početkom juna i od ko zna koliko zauzetih mjesta na odjelima intenzivne njege. U stvarnosti virus, klinički gledano, više ne postoji”, ustvrdio je za italijanske medije Alberto Zangrillo, direktor odjela intenzivne skrbi milanske univerzitetske bolnice San Raffaele.

Novi koronavirus “sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao prije dva mjeseca nije ista kao i danas”, ocijenio je za italijansku novinsku agenciju ANSA-u Matteo Bassetti, ravnatelj Klinike za zarazne bolesti u Genovi. “Očito je da je danas bolest covid-19 drugačija, klinička slika i tijek bolesti mnogo su blaži”, istaknuo je Bassetti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je zbunjen Zangrillovim riječima.

“Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom”, kazao je.

“Dok čekamo znanstvene dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Italijanima”, komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti Giuseppe Ippolito također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i znanstvenici sa univerziteta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom covida-19. Sveukupno je u toj zemlji od zaraze koronavirusom preminulo 33,7 hiljada ljudi, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.