Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ghebreyesus razočaran

WHO: Timu stručnjaka za istraživanje porijekla koronavirusa nije dozvoljen ulazak u Kinu

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Delegacija je trebala posjetiti Wuhan, grad u kojem se pojavio novi koronavirus, ali kineska strana još uvijek nije finalizirala potrebne dozvole

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je kako je razočaran time što timu stručnjaka koji bi u Kini trebao istraživati način na koji se pojavio novi tip koronavirusa, još uvijek nije dobio potrebne dozvole za ulazak u tu azijsku zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus je u Ženevi održao prvu ovogodišnju press-konferenciju. Tom prilikom govorio je o stanju u kojem se nalazi međunarodni tim stručnjaka koji bi ove sedmice trebao otputovati u Kinu kako bi istraživali uzroke i način nastanka oboljenja COVID-19.

”Danas smo saznali da kineski zvaničnici još uvijek nisu finalizirali potrebne dozvole za delegaciju koja će putovati u Kinu. Dva člana tima su odavno počeli put, a krajnje je razočaravajuće što ostali ne mogu putovati u posljednjoj minuti“, rekao je on.

Dodao je kako su u kontaktu s kineskim zvaničnicima te da je misija za istraživanje porijekla virusa prioritet za WHO i međunarodnu delegaciju što su još jednom jasno kazali kineskim zvaničnicima.

Mike Ryan, direktor Programa za vanredne situacije WHO-a, navodi kako je problem s vizama bio prepreka za odlazak tima stručnjaka u Kinu.

WHO je ranije saopćio da će tim od deset stručnjaka u prvoj sedmici 2021. godine otputovati u Kinu kako bi istraživali porijeklo virusa. Delegacija je trebala posjetiti Wuhan, grad u kojem se pojavio novi koronavirus.

WHO je izložen kritikama što tim stručnjaka još uvijek nije otputovao u Wuhan, iako je prošlo godinu dana od pojave virusa.