Svjetska zdravstvena organizacija

WHO upozorava: Do marta bi u Evropi moglo umrijeti još 700.000 ljudi!

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
28.10.2020., Karlovac - Na Covid odjelu u Opcoj bolnici Karlovac trenutno je 37 pacijenata od cega je troje na respiratoru. O pacijentima danonocno brine medicinsko osoblje, lijecnici i medicinske sestre koji u zastitnim odijelima provedu visesatne smjene. Sestre osim sto pruzaju medicinsku skrb, same voze i mijenjaju kisik, nepokretne pacijenete hrane pa i kupaju. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Broj smrtnih slučajeva već premašuje 1,5 miliona u 53 zemlje koje WHO naziva evropskom regijom

Još 700.000 ljudi moglo bi umrijeti od COVID-16 do marta u Evropi i dijelovima Azije, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj smrtnih slučajeva već premašuje 1,5 miliona u 53 zemlje koje WHO naziva evropskom regijom.

WHO je upozorio na “visok ili ekstremni stres” u jedinicama intenzivne njege u 49 zemalja do marta 2022.

Evropa se suočava s porastom slučajeva, što je potaknulo Austriju da se vrati na karantinu, a druge zemlje da razmotre nove mjere.

Brojne zemlje – uključujući Francusku, Njemačku i Grčku – također bi uskoro mogle uvesti treću dozu da se njihovi građani smatraju potpuno vakcinisanim.

Međutim, u nekoliko zemalja održani su protesti protiv novih mjera. U Nizozemskoj su nekoliko noći organizovani protesti koji su prerasli u nerede zbog djelomičnog zatvaranja, javlja BBC.

U svojoj je procjeni WHO upozorio da je COVID-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

– Predviđa se da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva dostići više od 2,2 miliona do proljeća sljedeće godine, na temelju trenutnih trendova – upozoravaju iz WHO-a.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 nedavno se udvostručio na gotovo 4.200 dnevno.

who