Globus

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO upozorava: Najteži udar globalne pandemije COVID-19 tek predstoji!

21/04/2020

Ghebreyesus je pozvao svijet na zajedničko djelovanje na nacionalnom i na globalnom planu kako bi se prevazišla aktuelna pandemija

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da najteži udar globalne pandemije COVID-19 tek predstoji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus je pozvao svijet na zajedničko djelovanje na nacionalnom i na globalnom planu kako bi se prevazišla aktuelna pandemija.

“Ponovo pozivam na globalnu solidarnost i nacionalno jedinstvo bez kojih ćemo izgubiti još više ljudskih života. Bez toga, vjerujte nam, najgore nas tek očekuje. Spriječimo ovu tragediju“, poručio je Ghebreyesus.

Ističući kako mnogi ljudi u svijetu još uvijek nisu shvatili s kakvim virusom se svijet suočio, Ghebreyesus je kazao da je koronavirus serijski ubica poput SARS-a i MERS-a i da je veoma zarazan.
Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesus je odbacio američke tvrdnje da je ta organizacija krila informacije o koronavirusu.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 2.478.634 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 170.399 oboljelih, a izliječeno je 651.736 osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.