Globus

zabilježen u kini

WHO upozorio na pojavu novog opasnog virusa, širi se “unutar porodice”

14/01/2020

Jedna Kineskinja sa misterioznim virusom stavljena je u karantin u Tajlandu, saopštile su danas vlasti, što je prvi slučaj izvan Kine

U Kini je zabilježeno “ograničeno” prenošenje novog koronavirusa sa čovjeka na čovjeka, uglavnom unutar istih porodica, ali postoji potencijal za veće širenje, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jedna Kineskinja sa misterioznim virusom stavljena je u karantin u Tajlandu, saopštile su danas vlasti, što je prvi slučaj izvan Kine.

Svih 41 slučajeva pneumonije – koja je simptom bolesti – zabilježeni su u centralnoj kineskoj provinciji Vuhan, a virus se prenio na pijacama morskih plodova.

Doktorica Marija Van Kerkhove, vršilac dužnosti šefa odjeljenja WHO za nove bolesti, rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi da je agencija poslala uputstva bolnicama širom svijeta o kontroli infekcije u slučaju širenja.

“Ovo je nešto što je na našem radaru, moguće je i potrebno je da se pripremimo”, rekla je ona.

Mediji su ranije prenijeli da je sedam oboljelih u Kini u teškom stanju i da je jedna osoba umrla. To lice ranije je imao ozbiljne zdravstvene probleme.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.