Globus

Bruce Aylward

WHO: Vakcina protiv COVID-a 19 bi iz temelja mogla promijeniti tok pandemije

09/11/2020

Eksperimentalno vakcina protiv korona virusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke kompanije BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju COVID-a 19, objavile su dvije kompanije

Vakcina protiv COVID-a 19 mogla bi postati dostupno najranjivijim grupama ljudi do marta 2021. i zajedno s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tok pandemije, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Bruce Aylward izjavio je na godišnjem ministarskom sastanku WHO-a da su privremeni rezultati zadnje faze Pfizerovog ispitivanja vakcine “vrlo pozitivni”.

“Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati… ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet”, rekao je Aylward, prenosi Hina.

“U rezultatu izvanrednog rada koji se odvija globalno, do marta bismo mogli biti u prilici da temeljito promijenimo smjer i dinamiku ove krize”, dodao je.

Eksperimentalno vakcina protiv korona virusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke kompanije BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju COVID-a 19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s preko 50 miliona slučajeva zaraženih i 1,2 miliona mrtvih.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je pozdravio “ohrabrujuće vijesti o vakcini” u tvitu.

Kandidat za vakcinu Pfizera i BioNTecha nije među prvobitnih devet vakcina koja su činila dio postrojenja “COVAX”, koje vodi WHO u svrhu finansiranja i pravedne raspodjele vakcine diljem svijeta.

Međutim, te dvije kompanije su izrazile interes za opskrbu tog programa. WHO je rekao da je više vakcina u razmatranju.

Pfizer i BioNTech sada žele aplicirati za hitno odobrenje vakcine u SAD-u, što je u nadležnosti tamošnje Agencije za lijekove i hranu (FDA), vjerovatno ovoga mjeseca, što znači da bi odluka mogla biti donesena u decembru.

Potencijalna vakcina dosad je ispitana na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje učinkovita sedam dana nakon druge doze.

Na temelju predviđanja, dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcine u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

Evropska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru u vezi odobrenja za kandidatske vakcine BioNTech/Pfizer, kao i za vakcine koje razvijaju AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.