Globus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: Vakcine treba da budu dostupne svima, a ne samo bogatim zemljama

30/12/2020

Također je tražio od zemalja da se bore protiv teorija zavjere i napada na nauku

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je, obilježavajući prvu godišnjicu otkako je Kina izvijestila o prvim slučajevima novog koronavirusa, zatražio od zemalja da osiguraju da vakcine budu dostupne građanima svuda, a ne samo u bogatim zemljama.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, apelovao je da se prukupi četiri milijarde dolara za kupovinu vakcina za COVID-11 radi distribucije u siromašnijim zemljama putem mehanizma za nabavku vakcina, COVAX.

– To je izazov koji moramo istaknuti u Novoj godini – izjavio je Tedros u video poruci objavljenoj dan prije godišnjice kineskog izvještavanja o prvim slučajevima upale pluća nepoznatog porijekla UN-ovoj agenciji za javno zdravstvo.

– Vakcine pružaju veliku nadu u okretanje trendova pandemije. Kako bismo zaštitili svijet, mi, međutim, moramo osigurati da svi ljudi koji su u riziku bilo gdje – ne samo u zemljama koje mogu priuštiti vakcine – budu cijepljeni – kazao je.

Također je tražio od zemalja da se bore protiv teorija zavjere i napada na nauku.

– Izbor je jednostavan. Svijet može preći posljednje milje ove krize zajednički, pomažući jedni drugima tim putem, od pravedne diobe vakcina do nuđenja tačnih savjeta, saosjećanja i brige koja nam je potrebna – kazao je Tedros, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.