Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yildirim: Ličnosti su prolazne, važna je domovina

yildirim

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je kako će raditi na tome kako bi građani Turske imali više posla, bili sretni i na sigurnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je na dodjeli nagrada za nevladine organizacije godine istakao kako u aktivnostima nevladinih organizacija nikada ne bi trebalo biti mjesta ideološkom pristupu.

Yildirim, koji je i predsjednik vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Partije), dodao je kako treba još mnogo raditi za razvoj i rast Turske.

Podsjetio je i na situaciju u susjednim zemljama Turske.

”Imamo historijsku odgovornost. Mi smo značajan element sigurnosti na ovom području. Oko nas je vatreni obruč. U Siriji već šest godina nema države, u Iraku nema autoriteta. Svu cijenu koja se tu rađa, plaća Turska”, podjsetio je Yildirim.

Dodao je kako je Turska iza sebe ostavila 11 referenduma i izbora.

”Na svakom od njih narod je vidio urađeno, procijenio i uradio potrebno. Nemamo ništa što bismo prigovorili narodu. A tek nakon 15. jula, jedino što priliči je pred narodom skinuti kapu”, istakao je Yildirim.

Naglasio je kako je narod zaštitio Tursku i da će danonoćno raditi za narod, više proizvoditi i otvarati dodatna radna mjesta.

Yildirim je pojasnio kako su u Parlamentu pripremljeni temelji seta ustavnih promjena, a nije napravljen Ustav.

Osvrnuo se na navode predsjednika opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kilicdaroglua te dodao kako mu je ranije rekao da zna da su protiv predsjedničkog sistema te predložio da CHP da svoj prijedlog.

”Rekao sam: ‘Dajte prijedlog, dat ćemo prijedlog. Da glasamo i predložimo narodu. Bit će ono što narod želi’. Ne žele ni tako. Recite šta da radimo, ako ne prihvataš naš, daj svoj prijedlog”, poručio je Yildirim.

Istakao je kako je jedan od najvažnijih zadataka nevladinih organizacija osigurati jedinstvo na polju djelovanja i ne ignorirati probleme u državi te ih ostavljati budućim generacijama.

Yildirim je rekao kako, ukoliko ne bude uveden predsjednički sistem, u Turskoj će ostati složeniji sistem.

”S jedne strane, postoji jak parlamentarni sistem, sa druge strane, predsjednik kojeg je direktno izabrano narod. Ne može. Na jednoj stolici ne mogu biti dva kapetana, treba biti jedan. Ličnosti su prolazne, ono što je važno jeste domovina”, kazao je Yildirim.