Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prekid vatre

Za 11 dana ubijeno 54 palestinske djece, Hamas primirje proglasio “pobjedom”

gaza slavlje (1)

Palestinski mještani Pojasa Gaze izašli su na ulice svojih gradova kako bi proslavili dogovor o primirju postignut nakon 11 dana borbi između Hamasa i Izraela

Hamas je nazvao prekid vatre u Pojasu Gaze “pobjedom” u borbi protiv Izraela.

Visoki zvaničnik Hamasa Khalil al-Hayya dao je takvu karakterizaciju tokom obraćanja na mitingu u gradu Gazi.

Al-Hayya je istaknuo da Izrael nije uspio uništiti Hamasovu vojnu infrastrukturu, i kazao je da borci njegove grupe “ponosno koračaju” kroz podzemne tunele.

On nije objavio odredbe sporazuma.

U izjavi ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kaže se da je kabinet za sigurnost „jednoglasno prihvatio preporuke za prihvatanje egipatske inicijative za bezuvjetni prekid vatre“.

Palestinski mještani Pojasa Gaze izašli su na ulice svojih gradova kako bi proslavili dogovor o primirju postignut nakon 11 dana borbi između Hamasa i Izraela.

U dva sata ujutro, tačno kada je primirje stupilo na snagu, uzavreli život se vratio na ulice Gaze. Ljudi su izlazili iz svojih domova po noći, po prvi put otkako je sukob izbio, uzvikujući “Allahu Akbar”, zviždeći s balkona, a mnogi od njih su pucali u zrak, prenosi AP.

Najmaje 232 Palestinca, među kojima 54 djece, poginulo je u izraelskim napadima.

Na izraelskoj strani, žrtava je 12, računajući i dvoje djece.

Izrael je u napadima na Gazu oštetio najmanje 51 obrazovnu ustanovu, uključujući 46 škola, dva vrtića, te dio Islamskog univerziteta u Gazi, kaže se u posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija.

U 58 škola u Gazi koje vodi UN, još se nalazi 66.000 ljudi.

U napadima je oštećeno najmanje šest bolnica i 11 centara za primarnu zdravszvenu zaštitu, uključujući i jedini laboratorij za testiranje korona virusa u Gazi.

Organizacija Save the Children pozdravila je vijest o prekidu vatre.

„Kraj borbi ne znači i kraj patnje djece“, rekao je Jason Lee, direktor organizacije za okupiranu palestinsku teritoriju.