Globus

Odluka Vlade

Za državljane BiH obavezni PCR testovi pri ulasku na Kosovo

13/07/2020

Ova odluka ne važi za osobe koje su u tranzitu kroz Kosovo

Vlada Kosova danas je usvojila odluku o novim mjerama za suzbijanje i sprečavanje COVID-19, kojima se svi stanovnici Kosova obavezuju da nose maske van svojih domova, kao i da održavaju fizičku udaljenost od dva metra u zajedničkim prostorijama izvan njihovih domova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka Vlade obavezuje sve javne i privatne institucije da drže sredstva za higijenu ruku i maske za lice na pristupačnim mjestima, na ulazu u objekat, koje mogu da koriste službenici institucija i posjetioci.

Vlada je ograničila kretanje fizičkih lica u opštinama: Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce od 21 do 5 sati. Iste mere već važe u opštinama Priština, Prizren, Vučitrn, Uroševac, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavic i Zubin Potok. Vlada je obustavila rad javnih i privatnih vrtića, rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima na cijeloj teritoriji Kosova.

Svi tržni centri dužni su da obavljaju komercijalne aktivnosti od 5 do 21, striktno sprovodeći uslove prema Priručniku za zaštitu od COVID-19, a prije svega držanje maski i stvaranje uslova za fizičku distancu među kupcima. Vlada je obustavila i rad auto i stočnih pijaca, vjerske ceremonije, a zabranila je i okupljanje više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično. Građani stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti mogu izaći na javna mesta samo u ranim jutarnjim satima od pet do 10 i uveče od 18 do 21 sat.

Takođe, Vlada je u funkciji mjera za sprečavanje i suzbijanje infekcije COVID-19, odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da pri ulasku na teritoriju Kosova, moraju dokazati da nemaju COVID-19, putem potvrde kojom se dokazuje negativni RT-PCR test, ne stariji od tri dana od trenutka kada se pojave na granici Kosova.

Od ove odluke su izuzeti svi građani ovih zemalja prilikom ulaska na Međunarodni aerodrom “Adem Jashari“. Oni ne moraju da predoče negativan RT-PCR test, već će potpisati izjavu u kojoj će navesti da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova. Ni građani ovih zemalja koji koriste međunarodni aerodrom „Adem Jashari“ za putovanje u treće zemlje, ne moraju da predoče sertifikat za RT-PCR test.

Prevoznici koji iz ovih zemalja dolaze na Kosovo ne moraju da predoče RT-PCR sertifikat, ali moraju da se pridržavaju međunarodnih protokola o prevozu. Ni organizovani prevoz autobusima ili redovnim međunarodnim linijama u tranzitu iz ovih zemalja ne treba da ima potvrdu o RT-PCR testu, već treba da potpišu deklaraciju kojom su dužni da napuste teritoriju Kosova u roku od pet sati. Oslobođeni obaveze podnošenja RT-PCR testa su i strane diplomati iz pomenutih zemalja koje su akreditovane na Kosovu, kao i njihove porodice. Svi građani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji imaju i državljanstvo Kosova, ako imaju prebivalište na Kosovu, takođe su izuzeti iz prezentacije RT-PCR testa.

Po ulasku na Kosovo obavezni su urade RT-PCR test najkasnije u roku od 72 sata i državljani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su regulisali privremenu ili stalnu dozvolu boravka na Kosovu, kao i oni koji su zakazali termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i nosioci ličnih dokumenata koje je izdalo Kosovo, ali sa prebivalištem u jednoj od zemalja pomenutih u ovoj odluci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.