Globus

"Jota je opasan po život!"

Za kraj 2020. godine formirao se “najmonstruozniji uragan”

16/11/2020

Jota prolazi istim putem kao uragan Eta koji je prije nepune dvije sedmice ostavio za sobom više od 200 poginulih i nestalih

Uragan Jota ojačao je u ponedjeljak i prešao u petu, najvišu kategoriju, nekoliko sati prije nego se svom snagom obruši na Srednju Ameriku.

Jotu sada prate vjetrovi koji pušu brzinom od 260 km/h i “opasan je za život” ljudi u Srednjoj Americi, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Uragan prijeti dijelovima Hondurasa i Nikaragve “kišnim bujicama”, “razornim vjetrovima” i “opasnim porastom razine mora”, upozoravaju američki meteorolozi.

Jota prolazi istim putem kao uragan Eta koji je prije nepuna dva tjedna poharao Srednju Ameriku, ostavivši za sobom više od 200 poginulih i nestalih te stotine tisuća stanovnika bez krova nad glavom i golemu materijalnu štetu na infrastrukturi.

U Eti je stradalo oko 2,5 miliona ljudi, pokazuju službene procjene.

Novi uragan, još razorniji od prošlog koji je na kopno došao kao uragan 4. kategorije po petostepenoj Saffir-Simpsonovoj ljestvici, treba tijekom večeri u ponedjeljak ili tijekom noći stići na granicu Hondurasa i Nikaragve, na karipskoj obali Srednje Amerike.

Jota se polagano premješta jačajući iznad toplih voda Karipskog mora. NHC predviđa “iznimno snažan vjetar, opasan plimni val i obilne oborine” u Srednjoj Americi kojoj je ovo 13. uragan ove godine.

Honduras, Gvatemala i Nikaragva počeli su prošle sedmice evakuirati stanovnike, a to se područje još nije oporavilo od prošlog uragana Ete.

Inače, ovogodišnja sezona uragana na Atlantiku najaktivnija je od početka mjerenja: velikih oluja je toliko da su meteorolozi iz NHC-a ‘ispucali’ sva imena pa su nove uragane počeli nazivati po slovima grčkog alfabeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.