Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WHO

Za najsiromašnije zemlje 250 miliona doza vakcina iz COVAX-a

vakcine aerodrom (1)

COVAX sve češće ovisi o donacijama najbogatijih zemalja svijeta koje su kupile više doza vakcina nego što im je zapravo potrebno

Sistem COVAX očekuje da će tokom sljedećih šest do osam sedmica dobiti 250 miliona doza vakcina protiv COVID-19 koje su donatori namijenili najsiromašnijim zemljama svijeta, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

COVAX, koji bi takvim državama trebao omogućiti besplatne vakcine, a finansiraju ga i doniraju bogatije zemlje, dosad je distribuirao 152 miliona doza u 137 siromašnijih država, prenosi AFP.

U sedmičnom izvještaju objavljenom u srijedu, WHO ističe da je na nedavnom sastanku UN-ovog tima za krizne situacije obznanjeno da će se sistemu COVAX “donirati povećan broj doza vakcina, što će u idućih šest do osam sedmica osigurati 250 miliona dodatnih doza.”

Indijski institut Serum, veliki proizvođač vakcina farmaceutske kompanije AstraZenece, u početku je trebao imati vodeću ulogu u isporuci vakcina u sklopu sistema COVAX, ali je zbog naglog širenja pandemije u toj zemlji službeni New Delhi zabranio izvoz da bi zagarantovao suzbijanje širenja korona virusa na području Indije.

Stoga COVAX sve češće ovisi o donacijama najbogatijih zemalja svijeta koje su kupile više doza vakcina nego što im je zapravo potrebno.

“Globalna potražnja za vakcinama daleko premašuje ponudu, a milioni najugroženijih ostaju nezaštićeni. Znamo da je vakcinisanje naša najbolja zaštita od svih novih varijanti”, rekao je Seth Berkley, čelnik Udruženja za vakcine (Gavi).

Gavi je, uz WHO i Koaliciju za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) jedan od partnera sistema COVAX.

WHO neprestano osuđuje nejednakost u pristupu vakcinaciji između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih.

Akcija vakcinisanja protiv COVID-19 u srijedu je najavljena u Tanzaniji. Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja jedine su zemlje u kojima dosad još nije ni započela kampanja vakcinisanja.

Tanzanija je u subotu u sklopu sistema COVAX dobila više od milion doza vakcina Johnson&Johnson. Donator su Sjedinjene Američke Države.

Pozivajući se na New York Times, mlada aktivistica Greta Thunberg napisala je da je dosad 84 posto doza primijenjeno u zemljama s visokim i višim srednjim dohotkom, a 0,3 posto iskorišteno je u državama s niskim dohotkom.