australija

Za noć palo kiše koliko padne za mjesec dana: Ceste se pretvorile u rijeke, počela evakuacija

australija kisa ss

Stanari staračkog doma evakuisani su tokom noći, a ekipe hitne pomoći pozvale su pet miliona stanovnika lučkog grada da izbjegavaju neesencijalna putovanja i da se pripreme za moguću evakuaciju

Obilni pljuskovi pogodili su australijsku istočnu obalu u četvrtak, a Sydney je tokom noći imao kiše kao za skoro mjesec dana, pretvarajući prigradske ceste u rijeke i pokrećući evakuacije jer vlasti upozoravaju da će doći do još toga tokom dana.

Čovjeka kojeg su poplave odnijele na sjeverozapadu grada spasile su ekipe hitne pomoći, prenose mediji.

Stanari staračkog doma evakuisani su tokom noći, a ekipe hitne pomoći pozvale su pet miliona stanovnika lučkog grada da izbjegavaju neesencijalna putovanja i da se pripreme za moguću evakuaciju.

– Ovo je veoma dinamična situacija. Ovi događaji se odvijaju izuzetno brzo – rekao je vršilac dužnosti komesara hitne službe Novog Južnog Walesa Daniel Austin tokom brifinga za medije.

– Izuzetno oštre, kratke navale kiše stvarale su bujične poplave gotovo svakog sata – rekao je on.

Sydney je do sada ove godine imao 1.227 milimetara kiše, više od prosječne godišnje padavine od 1.213 milimetara. U naredna 24 sata, brojni priobalni gradovi mogli bi imati i do 180 milimetara kiše, saopćio je Zavod za meteorologiju.