Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvještaj alijanse

Za ostanak u NATO-u 50 odsto Crnogoraca, 30 odsto ih je protiv

Na pitanje „kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u, kako biste glasali“, 30 odsto građana Crne Gore kazalo je da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 50 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredijeljeno

Crnogorski građani, njih 50 odsto, glasalo bi za ostanak Crne Gore u NATO-u, a 30 odsto za izlazak države iz Alijanse, pokazao je izvještaj NATO-a za prošlu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje „kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u, kako biste glasali“, 30 odsto građana Crne Gore kazalo je da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 50 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredijeljeno.

U izvještaju, koji je u utorak predstavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a koji je objavljen na zvaničnoj stranici NATO-a, navodi se da je na nivou zemalja članica podrška NATO-u i dalje visoka.

NATO je prošle godine sproveo istraživanja u svih 30 zemalja članica u cilju razumijevanja percepcije građana u kontekstu pandemije COVID-19 i praćenja trendova u poređenju sa 2019. godinom.

“Istraživanje je utvrdilo da u godini značajnih potresa, podrška članstvu u NATO-u ostaje visoka: gotovo dvije trećine građana NATO-a bi glasali za to da njihova zemlja ostane članica NATO-a (62 odsto), a samo 11 odsto glasalo bi da njihova zemlja da napusti savez”, navodi se u izvještaju.

Postoji i trajno povjerenje u odvraćajući efekat NATO članstva: 58 odsto građana zemalja saveznica i dalje doživljava članstvo u NATO-u kao šansu za smanjenje vjerovatnoće napada strane države, a samo 16 odsto nije saglasno sa tom izjavom.

“Istraživanje je takođe pokazalo snažnu i trajnu podršku za transatlantsko povezivanje i kolektivnu odbranu. Građani zemalja saveznica i dalje vjeruju da je saradnja između Sjeverne Amerike i Evrope o pitanjima bezbjednosti i sigurnosti značajna (79 odsto)”, kaže se u izvještaju.

Navodi se da saglasnost sa principom kolektivne odbrane takođe ostaje visoka.

“Sedamdeset šest odsto građana zemalja saveznica saglasno je sa ostalim saveznicima da bi trebalo da brane svoju naciju ako budu napadnuti, dok samo šest odsto nije saglasno sa tim. Šezdeset devet odsto je mišljenja da bi njihova nacija trebalo brani drugog saveznika ako ga napadnu, dok devet odsto nije”, kaže se u izvještaju.