Šeki Radončić, analitičar

Za predsjednika Crne Gore u drugom krugu izbora vodit će se mrtva trka

Podgorica: Aktualni Crnogorski predsjednik, Đukanović, ušao u drugi krug predsjedničkih izbora
19, March, 2023, Podgorica - The current President of Montenegro, candidate of the Democratic Party of Socialists of Montenegro, Milo Djukanovic, addressed the public after the results of the first round of presidential elections were announced. Milo Djukanovic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 19, mart, 2023, Podgorica - Aktuleni predsednik Crne Gore, kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Djukanovic se obratio javosti nakon sto su saopsteni rezultati prvog kruga predsednicki izbora. Photo: Antonio Ahel/ATAImages. Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Drugi krug održat će se za 14 dana, odnosno 2. aprila i zanimljivost je da u njega ulaze kandidat opozicione DPS i vanparlamentarne partije PES

Pobjeda kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori je veliki uspjeh za Crnu Goru u ovom trenutku jer je u utakmici učestvovalo sedam igrača i nerealno je da neko u prvom krugu pobijedi sa 51 posto glasova, ocijenio je u izjavi za Fenu crnogorski novinar i analitičar Šeki Radončić.

Naime, prema podacima Centra za monitoring, na uzorku od 99,5 odsto, Đukanović je jučer u osvojio 35,3 odsto glasova, a kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović 29,2 odsto. Drugi krug održat će se za 14 dana, odnosno 2. aprila i zanimljivost je da u njega ulaze kandidat opozicione DPS i vanparlamentarne partije PES.

– Ta vremena su prošla, u Crnoj Gori je demokratija, u Crnoj Gori je velika politička ponuda i Đuknovićev rezultat je, naravno, ubjedljiv i on je uprkos jednog četničkog, velikosrpskog i ruskog djelovanja u Crnoj Gori u zadnje dvije godine opstao, odnosno ne samo opstao nego se vratio i uspio da ojača partiju – kaže Radončić.

Kada je u pitanju drugi krug izbora, Radončić kaže da će biti zanimljiv, to će biti mrtva trka ko će pobijediti.

– Međutim, Đukanović je stari borac. U pitanju je izbor između dvije Crne Gore. Jedna je evropska Crna Gora, demokratska, multietnička koju predstavlja Đukanović, a sa druge strane je jedna velikosrpska i četnička Crna Gora koju predstavlja Milatović – zaključio je Radončić.