Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josep Borrell

Za razliku od BiH, Srbija se nije usaglasila sa sankcijama EU protiv Bjelorusije

Statement of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the Euro
Josep Borrell Fontelles

Prema Borrellovim riječima, s novim odlukama Vijeća EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidatkinje za članstvo u EU na zapadnom Balkanu i to Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopćio je danas da je Srbija jedina od zemalja kandidatkinja za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Bjelorusiji i njenog  učestvovanja u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Vijeće EU je 24. februara usvojio odluku kojom se produžavaju restriktivne mjere protiv Bjelorusije za još godinu, do 28. februara 2024. godine i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mjere, podsjetio je Borrell.

Prema njegovim riječima, s novim odlukama Vijeća EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidatkinje za članstvo u EU na zapadnom Balkanu i to Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja se nije uskladila ni s prethodnih 15 odluka Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su donijete u januaru i februaru ove godine te augustu, septembru i novembru 2022. godine, prenosi Beta.