Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narednih šest mjeseci

Zabrana za TV Pink u Crnoj Gori zbog izvještavanja o masakru na Cetinju

cetinje svijece
FOTO: Milena Đurović Stanojević/rtcg.me

“Savjet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje namjeru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica”, saopšteno je nakon sjednice

Narednih šest mjeseci u Crnoj Gori bit će zabranjen Jutarnji program Televizije Pink M, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) 2. septembra.

Razlog je, kako je navedeno, neprimjereno izvještavanje te televizije 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju, kada je počinilac ubio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Savjet je saopštio da je takvim izvještavanjem o uzrocima tragedije u Cetinju prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u dijelu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

“Savjet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje namjeru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica”, saopšteno je nakon sjednice.

Savjet je ocijenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostajanstva žrtava i prava drugih

Kako je navedeno odluka o zabrani je donijeta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore.

“Savjet je zaključio da postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.”

Savjet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri mjeseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitnu reakciju stručnih službi AEM povodom “skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju” zatražio je 27. avgusta član Savjeta AEM Milan Radović.

Sporni sadržaj Televizije Pink M o tragediji u Cetinju izazvao je oštre osude dijela javnosti, a gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je tražio zabranu emitovanja programa te televizije u Crnoj Gori.

“Takvim grubim i neistinitim konstrukcijama na brutalan i zlonamjeran način se izaziva dodatni nemir, bol i tugu porodica nastradalih, ranjenih i svih nas na Cetinju”, rekao je Đurašković.

On je pozvao AEM da hitno reaguje i najoštrije sankcioniše Pink TV uključujući i zabranu emitovanja na teritoriji Crne Gore, nakon najbrutalnijeg u nizu “prekršaja” kada su Cetinje i Crna Gora u pitanju.

Pink M televizija, kao dio Pink kompanije Željka Mitrovića je u Crnoj Gori imala nacionalne frekvencije do 2018. kada je prodata United Media grupi.

Međutim, u Srbiji ostaje da radi Pink M kao crnogorski pretplatnički televizijski kanal, koji kablovski operateri u Crnoj Gori imaju u ponudi.

Početkom januara ove godine Savjet je na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije Happy na teritoriji Crne Gore.