Španska regija

Zabranili pušenje kako bi smanjili širenje koronavirusa

Ovaj potez podržan je i u istraživanju koje je provelo ministarstvo zdravstva, objavljeno prošlog mjeseca, koje je pronašlo vezu između pušenja i povećanog širenja koronavirusa

Španska regija Galicija zabranila je pušenje na javnim mjestima zbog zabrinutosti da ta aktivnost povećava rizik od prenosa Covida-19.

Zabrana pušenja stupa na snagu na ulicama i javnim mjestima, poput restorana i barova, ako fizička distanca nije moguća, prenio je BBC.

Ova sjeverozapadna regija prva je uvela takvu mjeru, dok druge regije razmatraju da slijede primjer Galicije.

Zabrana pušenja u Galiciji najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare, nakon što su stručnjaci mjeru preporučili regionalnoj vladi.

Ovaj potez podržan je i u istraživanju koje je provelo ministarstvo zdravstva, objavljeno prošlog mjeseca, koje je pronašlo vezu između pušenja i povećanog širenja koronavirusa.

Istraživanje je zaključilo da je rizik povećan zbog pušača jer ne mogu nositi maske u trenutku kada puše. Takođe je rečeno da ljudi izbacuju kapljice kada izdahnu dim i riskiraju da dođe do infekciju dodirivanjem cigarete prije nego što je stave u usta.

Ova mjera je uslijedila u vrijeme kada je Španija suočena s najgorom stopom zaraze u zapadnoj Evropi.

Dnevni slučajevi su porasli sa manje od 150 u junu na više od 1.500 do sada tokom augusta.