Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabranjeno pušenje na javnim mjestima u Pekingu

pusenje

Po novome zabranjeno je pušiti na zatvorenim javnim mjestima u Pekingu, predvidio je ambiciozni zakon koji je stupio na snagu u ponedjeljak, a čija je primjena izazvala sumnju zbog prethodnih objava koje nisu urodile plodom.

Javnim prostorima, poput trgovina i restorana, koja se neće pridržavati zabrane prijeti novčana kazna do 1500 eura, dok se pojedine pušače koji se ne budu pridržavali takve zabrane može kazniti s 30 eura.

Duhan je zabranjen i na nekim prostorima na otvorenome poput školskih dvorišta, sportskih terena ili prostora oko bolnica. Reklame tvornica duhana sada su zabranjene na otvorenom.

U zemlji u kojoj se nesmetano puši u dizalu ili u taksiju, kineski glavni grad želi pokazati veliku strogoću, nadahnut zakonskim propisima razvijenih zemalja.

Prvenstveno se želi nadoknaditi kašnjenje koje Kinu, prvu zemlju po proizvodnji i potrošnji duhana, svrstava na zadnje mjesto u svjetskoj borbi protiv pušenja.

Više od trećine cigareta proizvedenih u svijetu popuši se u Kini i one su ondje vrlo jeftine. Zemlja broji više od 300 miliona pušača, a svaki drugi Kinez ovisnik je o cigareti. Pušenje ondje izaziva smrt neke osobe svakih 30 sekundi.

Iskustvo Pekinga, metropole s više od 20 miliona stanovnika, pokazat će se ključnim za eventualno širenje primjene zakona na nacionalnoj razini.