Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se odgovor

“Zabrinuti smo”: Izrael će napasti iranske nuklearne pogone? 

iran izrael
Foto: X

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi sinoć je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.

Izraelski vojni vrh jučer je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki zvaničnik Iranske revolucionarne garde.

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.

Iran zatvorio nuklearna postrojenja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja „iz sigurnosnih razloga”. Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e „dok se situacija u potpunosti ne smiri”.

„Nastavit ćemo sutra”, kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija. Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je „uvijek zabrinut oko te mogućnosti”, pa pozvao na „ekstremnu suzdržanost”.

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države. Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.