Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaev: Ako ne pobijedim to će značiti kraj moje političke karijere

zoran-zaev

Zoran Zaev, lider makedonske opozicije i predsjednik SDSM-a, glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nikola Vapcarov” u Općini Strumici na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Danas je historijski dan za građane Makedonije i za Republiku Makedoniju. Danas je dan u kojem će biti izabran život, budućnost naše zemlje. Danas se bira napredna, slobodna i jedinstvena Makedonija. Prvi korak ka tome je slobodna volja građana Makedonije. Nadam se da se to danas i desilo”, kazao je Zaev novinarima ispred birališta.

Na novinarsko pitanje, Zaev je istakao da večeras nakon završenih izbora planira proglasiti pobjedu.

“Prvo što ću uraditi večeras je proglasiti pobjedu, a ako ne pobijedim to će značiti kraj moje političke karijere”, rekao je Zaev, dodajući da ne razmišlja o takvoj opciji.

“Razmišljamo o tome da pobijedimo, poboljšamo i unaprijedimo život ljudi, ono što smo obećali građanima ranije”, rekao je Zaev.

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) je danas poslijepodne saopćila kako je izlaznost na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji do 13.00 sati iznosila 34,83 posto.

Građani Makedonije s pravom glasa jutros od sedam sati izlaze na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima. Izbori se održavaju dvije godine prije planiranog roka, u skladu sa sporazumom o okončanju političke krize koju su prethodnih mjeseci obilježile međusobne optužbe dvije glavne političke stranke konzervativne VMRO-DPMNE i opozicionog ljevičarskog SDMS.

Na izborima na kojima će državljani Makedonije moći glasati večeras do 19 sati učestvuje 11 političkih subjekata: Koalicija „Za bolju Makedoniju“ na čelu s VMRO-DPMNE, Demokratska partija Albanaca (DPA), Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicija na čelu s SDSM, Koalicija „Za promjene i pravdu“ (FRODEM, DEMOS, DS MORO-RP), Partija demokratskog prosperiteta (PDP), Koalicija „Savez za Albance“ (DR-DPA Uniteti, NDP), Liberalna partija, VMRO – Za Makedoniju (VMRO – NP, OM, Dostojanstvo), Pokret Besa i Ljevica.

U utrci za 120 do 123 mjesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će zastupnika izabrati dijaspora, učestvuju 1.092 kandidata.

Pravo glasa na ovim izborima u Makedoniji imaju 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van zemlje. Glasači u Makedoniji će u šest izbornih jedinica na ukupno 3.480 biračkih mjesta koristiti pravo glasa, dok će glasači u inostranstvu moći glasati na 46 birališta. Prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji nadgleda 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača.