Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonski premijer

Zaev: Papina posjeta je priznanje Sjeverne Makedonije u progresivnim zemljama

zaev

Prema riječima premijera Zorana Zaeva, zahvaljujući posjeti pape Franje, Vatikan, Evropa i cijeli svijet prepoznaju vrijednosti, ljepote različitih kultura, etničkih zajednica i različitih religija koje žive u društvu za sve

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je današnja istorijska posjeta pape Franje Skoplju, veliko priznanje Sjeverne Makedonije u globalnoj zajednici progresivnih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima u medijskom centru makedonske vojske, Zaev je naglasio da je njegova zemlja ponovo u fokusu svjetske pažnje.

“Poseta Njegove Svetosti, prvog čoveka Katoličke crkve i Vatikana, pape Franje, kao prva posjeta našoj zemlji od strane jednog pape, veliko je priznanje za zemlju koja je zauzela mjesto u globalnoj zajednici naprednih zemalja”, izjavio je Zaev.

Prema riječima Zaeva, zahvaljujući poseti pape Franje, Vatikan, Evropa i cijeli svijet prepoznaju vrijednosti, ljepote različitih kultura, etničkih zajednica i različitih religija, koje žive u društvu za sve.

“Samo misom kojom je papa Franjo blagoslovio katoličke vernike i sve ostale građane dobre volje, izraženo je poštovanje prema jedinstvu naše zemlje koju njegujemo vekovima. Ovo je snažan podsticaj i podrška za sve nas. Ovo je poruka poslata svijeetu putem stotina novinara i televizijskih ekipa koji su bili u ovom istorijskom danu u Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Zaev.

Papa Franjo je ranije danas, u obraćanju državnom vrhu i predstavnicima diplomatskog kora i civilnog društva, izjavio da je Sjeverna Makedonija “most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se susreću kulturne struje, gdje su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja”.

Za različite etničke i vjerske zajednice u Sjevernoj Makedoniji kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i lepotu cijele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija.

Papa Franjo je u govoru u predsjedničkoj palati, kao i tokom mise koju je održao u centru Skoplja pred oko 15.000 građana i vjernika, rekao da je multietničko društvo Severne Makedonije model za region.

Premijer Zaev je, upitan da ovakvu poruku pape Franje vidi kao pojačanje u naporima zemlje za evropsku integraciju, odgovorio: “Mi ovde primenjujemo mnoge evropske vrijednosti. Jedna od najboljih evropskih vrijednosti ovdje je naše blago, multietničko društvo koje živi zajedno, podržava jedan drugog i vjeruje u vrednosti različitih tradicija i kultura, što je takođe visoka vrednost našeg multietničkog društva. Za nas je to najbolji dio Evropske unije, da živimo zajedno sa svim razlikama.