Zaharova: Britanske optužbe su “cirkusna predstava”

skripal
Sergej Skripal

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je u ponedjeljak britansku tvrdnju da je Moskva odgovorna za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala kao “cirkusnu predstavu”.

Zaharova navodi u reakciji koju su prenijele ruske novinske agencije, da optužbe protiv Rusije predstavljaju “još jednu informativnu i političku kampanju zasnovanu na provokaciji”.

Zaharova je opisala navod britanske premijerke Therse May da dokazi prikupljeni do sada ukazuju na veliku vjerovatnoću ruske umješanosti kao “cirkusnu predstavu u britanskom parlamntu”.

May je poručila britanskim poslanicima da su Skripal i njegova kćerka Julija bili izloženi nervnom agensu poznatom kao Novičok, oružju razvijenom u Sovjetskom Savezu na kraju hladnog rata.

May je kazala da, ukoliko se dokaže umješanost ruske države, to će birti smatrano “nezakonitim korištenjem sile ruske države protiv Ujedinjenog Kraljevstva”. Britanska čelnica dala je ruskom ambasadoru rok do utorka da odgovori na njene navode, prenosi Associated Press.