Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rusija protiv dokumenta

Zaharova: U rezoluciji o Srebrenici nema direktne optužbe srpskog naroda

Maria Zaharova
Foto: Tass/SIPA USA/Pixsell
Marija Zaharova

aharova je istakla da “dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da se Rusija zalaže za povlačenje Nacrta rezolucije o Srebrenici, koji bi se trebao razmatrati pred Generalnom skupštinom UN.

-Pozivamo autora Nacrta rezolucije da povuče dokument, kazala je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi RTRS.

Zaharova je istakla da “dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno”.

-U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda, ali se poziva na odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi učesnici protesta koji nisu imali simpatije za Srbe. Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i svijeta – istakla je Zaharova.

Inače, o tome koliko zemlje “ne podržavaju” Rezoluciju o Srebrenici, “samo” 32 zemlje su pristale biti kosponzor.

Podsjetimo, broj kosponzora rezolucije o Srebrenici i dalje raste. Trenutno su ukupno 32 države navedene kao kosponzori rezolucije. Listi kosponzora jučer su se priključila Belgija i Danska.

Očekuje se da će glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biti održano u Generalnoj skupštini UN-a u drugoj polovini maja.

Finalni prijedlog Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici usaglašen je i predat predsjedniku Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.