Čeka se odluka

Zahtjev Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića dostavljen Tužilaštvu BiH

mamic

Konačna odluka o tome hoće li Mamić biti izručen ipak ovisi o tome hoće li je potpisati ministar pravde BiH

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dostavilo je Tužilaštvu BiH molbu Hrvatske za izručenjem bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića, potvrđeno je u petak za Hinu iz Suda BiH koji treba donijeti odluku o tome jesu li ispunjeni uslovi za to.

“Ministarstvo pravde BiH obavijestilo je Sud BiH da je molba za izručenje s prilozima dostavljena Tužilaštvu BiH na postupanje”, navodi se u odgovoru Suda BiH na upit o statusu Mamićeva slučaja.

Sud BiH je 11. juna odbio zahtjev da se Zdravku Mamiću odredi pritvor na temelju potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska, ali mu je odredio mjeru oduzimanja putnih papira BiH i obavezu redovnog javljanja policijskoj stanici u Čitluku.

Idući korak je odluka o tome može li on biti izručen, a nakon što Tužilaštvo BiH na temelju zahtjeva iz Hrvatske zauzme stajalište o tome, održat će se ročište pred Sudom BiH koje donosi odluku jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine.

Konačna odluka o tome hoće li Mamić biti izručen ipak ovisi o tome hoće li je potpisati ministar pravde BiH.

Izručenje Mamića Hrvatska traži na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku. Osim Mamića optuženi su i njegov sin Mario, brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića i druge tereti da su od decembra 2004. do decembra 2015. bili članovi zločinačkog udruženja te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 miliona kuna.

Mamić je prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora po prvoj optužnici zbog “izvlačenja” 116 miliona kuna iz Dinama.

Uoči izricanja te presude Osječkoga suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.