23. septembra

Zakazana prva sjednica novog saziva crnogorskog parlamenta

dritan-abazovic

Predstavnici crnogorskih političkih stranaka koje su na parlamentarnim izborima krajem kolovoza osigurale parlamentarni status, dogovorili su u srijedu da se konstitutivna sjednica novog saziva crnogorskog parlamenta održi 23. septembra.

Kako je nakon konzultativnog sastanka kazao aktualni predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović, datum održavanja sjednice jednoglasno je prihvaćen.

“Izbori Crne Gore su pokazali da građani vjeruju institucijama”, rekao je Brajović, istaknuvši da je insistirao da se na istoj sjednici izabere novi predsjednik parlamenta, prenosi Hina.

Nova parlamentarna većina, kako je priopćio nakon sastanka Dritan Abazović, čelnik jedne od tri koalicije koja će konstituirati novu vlast u Crnoj Gori, već ima rješenje za prvog čovjeka parlamenta, dok će formiranje vlade potrajati.

“Imamo već prijedlog tko bi bio predsjednik Skupštine. Što se tiče vlade, trebat će više vremena da se ona konstituira ima više obaveza. To se neće odmah dogoditi. Trebat će nam određeni broj dana”, rekao je Abazović.

Istodobno je njegov budući partner u vlasti Milutin Đukanović, iz prosrpskog Demokratskog fronta, kazao kako smatra da bi čelnik njihove koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić, trebao biti mandatar nove vlade.

Tri oporbene koalicije sklopile su prije tjedan dana sporazum o formiranju vlasti u kojem su se obvezale da neće mijenjati vanjskopolitičke ciljeve niti državne simbole Crne Gore te da neće dovoditi u pitanje priznanje neovisnosti Kosova.

Nakon što su u ponedjeljak službeno proglašeni konačni rezultati izbora počeli su teći ustavom predviđeni rokovi za konstituiranje parlamenta i izbor mandatara. Istoga dana kada su proglašeni konačni rezultati službeni Washington poručio je da se raduje suradnji s novom vlašću navevši da su izbori održani u demokratskom okružju.

Nakon konstituiranja parlamenta predsjednik Milo Đukanović trebao bi predložiti mandatara za sastav nove vlade, koja bi, prema najavama triju oporbenih koalicija, trebala biti vlada stručnjaka.

Branimir Gvozdenović iz Demokratske partije socijalista, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koja je na izborima izgubila vlast, kazao je da je ta stranka pokazala ozbiljnost i odgovornost kao državotvorna stranka i kada pobjeđuje ili ne pobjeđuje.

“Priznali smo rezultate, bit ćemo na sjednici, stvorit ćemo kvorum, davat ćemo doprinos demokratskoj atmosferi. DPS ima veću odgovornost jer je državotvorna stranka”, rekao je Gvodzenović.

Prema službenim rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 30. kolovoza, koalicija “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata.

Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po tri zastupnika, a SDP Ranka Krovokapića – dva.

Dva predstavnika imat će dvije albanske nacionalne stranke, dok dvije stranke Hrvata u Crnoj Gori nisu uspjele, i pored povlaštenog cenzusa od 0,3 posto izašlih birača, osvojiti mandat u crnogorskom parlamentu.