Rod Rosenstein

Zamjenik državnog tužioca SAD-a podnio ostavku, Trump već pronašao zamjenu

SAD_Rod _Rosenstein_ostavka

Bijela kuća nije komentirala ostavku, ali je saopćeno da je američki predsjednik Trump već nominirao zamjenika sekretara za saobraćaj, Jeffrey Rosena, da zamjeni Rosensteina

Zamjenik američkog državnog tužioca Rod Rosenstein, koji je imenovao specijalnog tužioca Roberta Mueller u maju 2017. da istraži navodne veze između ruske vlade i izbornog štaba Donalda Trumpa, saopćio je da je podnio ostavku.

Njegova ostavka stupa na snagu 11. maja, i ona se očekivala, prenosi AP.

Bijela kuća nije komentirala ostavku, ali je saopćeno da je američki predsjednik Trump već nominirao zamjenika sekretara za saobraćaj, Jeffrey Rosena, da zamjeni Rosensteina.

Rod Rosenstein je, na kraju, ostao duže na poslu da bi pomogao sekretaru za pravosuđe Williamu Barru u trenutku kada je javno objavljen Mullerov izveštaj, posle istrage koja je trajala 22 mjeseca i završena 22. marta.

U pismu Trumpu, Rosenstein je aludirao na dvije prepoznatljive fraze predsjednika SAD, navodeći da je pomogao da se u sekretarijatu zaposle zvaničnici “predani vrijednostima koje Ameriku čine velikom”, i rekavši da “mi slijedimo pravila i uvijek stavljamo Ameriku na prvo mjesto”.

Mullerovom istragom nisu ustanovljeni dokazi da je Trumpov štab ilegalno sarađivao sa Moskvom. U svom konačnom izvještaju, Muller se nije opredijelio da li je Trump ometao pravdu već je, umjesto toga, predstavio dokaze za oba gledišta.

Pošto su primili konačni izvještaj, Rosenstein i Barr su donijeli vlastiti zaključak, navodeći da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv predsjednika.

“Mi sprovodimo zakon bez straha ili favoriziranja, pošto kredibilni dokazi nisu stvar stranačkog opredijeljenja”, napisao je Rosenstein u pismu ostavke.

Trump i njegovi saradnici su često kritikovali Rosensteina, koji je republikanac, zbog toga što je imenovao Mulera. S druge strane, demokrate su ga kritikovale zbog odluka Sekretarijata za pravosuđe u čije je donošenje bio uključen, prenosi Glas Amerike.