Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik pomoćnika sekretara odbrane SAD-a sastao se sa Vučićem i Dačićem

Michael Carpente – srbija

Zamjenik pomoćnika sekretara odbrane SAD Michael Carpenter sastao se danas na odvojenim sastancima s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, javlja Anadolu Agency.

Carpenter je tokom sastanka sa premijerom Vučićem istakao da Amerika vidi Srbiju kao strateškog partnera i kao ključni faktor stabilnosti na Balkanu te ponovio podršku Amerike evropskom putu Srbije.

Kako je navela Služba za medije premijera Srbije, Carpenter je izrazio saučešće Aleksandru Vučiću povodom tragične pogibije službenika Ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, a zajedno su se saglasili da je Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama zajednički cilj da se kroz istragu i razmjenu informacija ustanovi puna istina o ovom događaju.

Tokom sastanka, konstatovano je i da Srbija i SAD imaju dobru bilateralnu vojnu saradnju, kao i saradnju u oblasti bezbjednosne politike, koja se ogleda i u podršci i aktivnom doprinosu Srbije međunarodnoj borbi protiv terorizma i drugih oblika ekstremizma i vjerskog fanatizma.

“Srbija ostaje dosljedna poziciji vojne neutralnosti, ali zadovoljna je jačanjem političkog dijaloga i praktične saradnje sa vojskom SAD-a”, naglasio je premijer Vučić i zahvalio se posebno na ulozi KFOR-a u obezbjeđivanju sigurnosti i bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu.

Tokom sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, izraženo je zadovoljstvo realizovanim projektima pod okriljem programa saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja kao i aktivnostima SAD-a u pružanju podrške jačanju kapaciteta vojne baze “Jug”, sa ciljem da ona dobije status centra za obuku “Partnerstva za mir”.

Dačić je istakao da Republika Srbija i SAD veoma dobro sarađuju u domenu bezbjednosne politike i vojne saradnje u kojima ima prostora i za dalje unapređenje, kao i u drugim oblastima bilateralne saradnje koje su u kontinuiranom usponu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Carpenter se složio sa ocjenom o pozitivnom trendu u unapređenju bilateralnih odnosa i intenzivnom bilateralnom dijalogu na svim nivoima i ukazao na to da Sjedinjene Američke Države visoko cijene saradnju Srbije sa NATO-om, u okviru Programa “Partnerstvo za mir” te da poštuju stav Srbije o vojnoj neutralnosti.