Globus

Njemačka kancelarka

“Zapanjujuća brzina”: Merkel komentarisala situaciju u Afganistanu

16/08/2021

Kancelarka Njemačke je dodala da se u ovim teškim trenucima ne smije zaboraviti na ljude koji su stradali u konfliktu, među kojima je i 59 poginulih Nijemaca, kao i mnogo više povrijeđenih

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je danas najnoviji razvoj situacije u Afganistanu “gorkim, dramatičnim i užasnim”.

Merkel je izjavila da je “zapanjujuća brzina” kojom su talibani osvojili zemlju posebno teška za “milione Afganistanaca koji su podržavali liberalnije društvo i koji su računali na zapadne zemlje kada je riječ o demokratiji, edukaciji, ženskim pravima”, prenio je AP.

Ona je dodala da je najnoviji razvoj takođe donio gorčinu “Njemačkoj i ostalim saveznicima koji su se borili protiv terorizma pod vođstvom SAD i NATO u Afganistanu 20 godina, nakon terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine”.

Kancelarka Njemačke je dodala da se u ovim teškim trenucima ne smije zaboraviti na ljude koji su stradali u konfliktu, među kojima je i 59 poginulih Nijemaca, kao i mnogo više povrijeđenih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.