Globus

Njemačka

Zaplijenjeno 4,5 tona kokaina, vrijednog skoro milijardu eura

02/08/2019

Kada su carinski agenti otvorili kontejner, koji je, sudeći po putnom manifestu, sadržavao soju, i pronašli su više od 200 sportskih torbi s više od 2,400 paketa kompresiranog kokaina

Njemačka carinska služba saopćila je u petak da je zaplijenila isporuku od 4,5 tona kokaina, u najvećoj zaplijeni u njemačkoj istoriji, s procijenjenom uličnom vrijednošću od milijardu eura.

Nelegalna droga otkrivena je prije dvije sedmice u brodskom kontejneru koji je bio na putu iz Urugvaja prema Holandiji tokom pretrage u sjevernom lučkom gradu Hamburgu, saopćila je služba.

Kada su carinski agenti otvorili kontejner, koji je, sudeći po putnom manifestu, sadržavao soju, i pronašli su više od 200 sportskih torbi s više od 2,400 paketa kompresiranog kokaina.

Današnjom objavom zaplijene kokaina nadmašena je ukupna zapljena kokaina u Hamburgu u 2017. godini od 3,8 tona.

– Ova enormna količina predstavlja najveću pojedinačnu zapljenu kokaina u Njemačkoj – navodi carinska služba u saopćenju.

– Pretpostavljajući da će ovaj vjerovatno veoma čisti kokain biti utrostručen u količini za uličnu prodaju, njegova lična vrijednost iznosit će približno milijardu eura – navodi se u saopćenju.

Služba je saopćila da je “zaplijenjeni kokain već uništen u tajnosti uz stroge mjere sigurnosti”, prenosi AFP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.