Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saudijska arabija

Zaplijenjeno rekordnih 46 miliona tableta amfetamina skrivenih u brašnu

l_a05f6d584eece8c5b6590d254c13b68e

Šest Sirijaca i dvojica Pakistanaca uhapšeni su u raciji u skladištu

Vlasti u Saudijskoj Arabiji jutros su objavile da su zaplijenile 46 miliona tableta amfetamina čija bi krajnja tržišna vrijednost iznosila 550 miliona dolara, a koje su prokrijumčarene u pošiljci brašna, što je rekordna zapljena narkotika u kraljevstvu, prenosi BBC.

Snage sigurnosti pratile su pošiljku sve do dolaska u luku u Rijadu i dopremanja u skladište, saopćila je Generalna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).

Šest Sirijaca i dvojica Pakistanaca uhapšeni su u raciji u skladištu.

GDNC nije precizirao o kojem se tačno amfetaminu radi, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete sa logom kaptagona.

Kaptagon – obično mješavina amfetamina, kofeina i raznih drugih sastojaka – navodno je jedna od najpopularnijih droga među imućnim mladima u Zaljevu.

U članku Foreign Policy-a iz 2021. godine citirani su istraživači koji kažu da su “dosada i društvena ograničenja”, kao i laka dostupnost, najveći pokretači upotrebe kaptagona u Saudijskoj Arabiji.

Drogu su konzumirali i borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da umanjuje strah na bojnom polju.

Globalna trgovina kaptagonom brzo raste i prošle godine je procijenjena na 5,7 milijardi dolara, prema nedavnom izvještaju Instituta New Lines.

Osobe osuđene za krijumčarenje droge mogu biti osuđene na smrt prema zakonima Saudijske Arabije, iako od 2021. godine postoji moratorij na pogubljenja za nenasilna krivična djela povezana s drogom.