Globus

Započela akcija spašavanja radnika otetih u Nigeriji među kojima je i državljanin BiH

25/09/2018

Nigerijske sigurnosne agencije započele su akciju pronalaska i oslobađanja 12 članova posade švicarskog teretnog broda koji je otet od strane pirata jučer, javili su svjetski mediji.

Ambasada BiH u Bernu jučer je potvrdila da je jedan od otetih radnika bh. državljanin. Za sada nije poznat njegov identitet.

U akciju pronalaska nestalih osoba su uključena i dva tima specijalaca, kao i Interpol.

Direktor nigerijske Agencije za sigurnost Dakuku Peterside izjavio je da će njegovi timovi „ukoliko je potrebno okrenuti svaki kamen u potrazi za otetim radnicima“.

„Piratstvo je veliki problem u Gvinejskom zalivu i odlučni smo da se direktno suočimo sa piratima. Naš cilj je da nivo bilo kakvih ilegalnih aktvivnosti svedemo na nulu“, naveo je Peterside.

Pirati se još uvijek nisu oglasili sa zahtjevima, što nije neuobičajeno, ističu sigurnosni zvaničnici. Naime, pirati se rijetko oglase u prvih 48 sati nakon otmice.

Lokacija na kojoj su pirati napali brod

Brod je jučer prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta kada su napadnuti od strane pirata. Oni su se uspeli na brod korištenjem velikih merdevina i uništili su svu komunikacijsku opremu, prenosi BBC.

Sedam otetih osoba  dolazi sa Filipina, a po jedna iz Slovenije, Ukrajine, Rumunije, Hrvatske i BiH, javio je Reuters.

Glasnogovornik nigerijske mornarice, Ayo Olugbode, izjavio je da su istražitelji u proteklim satima razgovarali sa preostalim članovima posade koji nisu oteti.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.