Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Započela bitka za Mosul, najveća vojna operacija u proteklim godinama

17/10/2016

Najveća vojna operacija od početka rata Iraka i zapadne koalicije protiv Islamske države (ISIS), započela je jutros. Snažne vojne snage usmjerene su u bitku za Mosul koji se od 2014. godine nalazi pod kontrolom ISIS-a, prenose američki mediji.

Iračke snage pomognute kurdskim borcima i vojnom koalicijom predvođenom SAD-om, krenule su u zauzimanje drugog po veličini grada u Iraku.

Kako javlja BBC, napad je počeo snažnom atiljerijskom paljbom na pojedine dijelove Mosula.

Procjenjuje se da u Mosulu ISIS trenutno ima između 4.000 i 8.000 boraca, dok će iračko-kurdska koalicija pomognuta zapadnim zemljama i SAD-om napadati sa 25.000 vojnika.

Napad na najveće uporište ISIS-a predstavlja veliku opasnost za 1,5 miliona civila koji se nalaze u Iraku, upozorio je UN.

Procjenjuje se da bi pad Mosula značio kraj ISIS-a kao veoma dobro organizovane grupe te da bi militanti bili primorani nastaviti svoje borbe u pustinjskim krajevima.

Američki sekretar odbrane Ash Carter izjavio je da će ova bitka biti teška i da ona predstavlja odlučujući momenat u borbi protiv ISIS-a.

Komentari