Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

“Zarazio sam se dok sam gasio požare, a sad pljuju po meni”

vatrogasac

“Ja sam mladi čovjek koji ima suprugu i čekamo prinovu. Ja sam mladi čovjek koji ne može biti s njom kad sam joj najpotrebniji, ne mogu biti sa svojim roditeljima…”

Ja sam onaj zaraženi. Ja sam vatrogasac koji je puno puta stavio život na kocku. Zarazio sam se na svom radnom mjestu, ne svojom krivicom. Ali i dalje sam pun nade da ću sa svojom suprugom dočekati našu bebu…

Dio je to emotivnog pisma koji je Gospićanima i cijeloj javnosti napisao 25-godišnji Michelle Šljivić. Michelle je i zapovjednik DVD-a Udbina, mjesta u kojem je proglašena karantena zbog naglog porasta zaraženih. Pismo je napisao kako bi dao lice i poruku od onih koji su oboljeli od korona virusa.

Povod pismu bile su kritike i strah nekih mještana zašto je smješten u đačko-studentskom domu u središtu Gospića.

Na Uskrsni ponedjeljak dogodilo se ono što nije mogao zamisliti: test je pokazao da je pozitivan. Iako nema niti jedan simptom. Trebao bi biti kod kuće u samoizolaciji. Ali ne može jer nema dovoljno prostora da bi se osigurali uslovi izolacije. U kući su još trudna supruga, mlađi brat vojnik i roditelji. Michellea je zato stožer smjestio u trenutačno prazni dom u Gospiću. Nakon što je to objavljeno, većina je građana reagirala pozitivno, ali neki su se zapitali: Zašto nam dovodite zaražene? Ko će odgovarati za taj kretenizam?

Prozvan je i župan Darko Milinović, koji nam kaže kako nikakve opasnosti nema jer su Michelle i još jedan zaraženi smješteni u domu u koji stane 100 ljudi, a oni su sasvim sami.

Podršku svojem zapovjedniku DVD-a dala je i Općina Udbina. Sam Michelle ispričao nam je da je od početka aprila pa sve do 10. bio s kolegama na terenu jer je gorjelo kraj Gračaca. Dolazili su samo odspavati nekoliko sati kasno u noći. I onda su saznali da je zaražen otac jednog vatrogasca. Odmah su išli u izolaciju u izdvojeni objekt. Testirana su petorica, a samo on i kolega, čiji je otac dobio virus, zaraženi su. Danas je cijela Michelleova porodica testirana i čekaju rezultate. Zabrinut je za suprugu i porodicu.

– Znao sam za opasnost, ali morali smo ići na teren. Vjerovao sam da je rizik ipak manji jer sam mlađi. Svima bih poručio da slušaju upute stožera i ovu bolest shvate ozbiljno kako bi nam se što prije vratio stari život na koji smo naviknuli. Nama koji smo oboljeli puno znači riječ podrške, male geste, a najgore je da se oboljeli stigmatiziraju – rekao nam je Šljivić, koji zahvaljuje i osoblju i stožeru.

U svojem pismu svima je postavio pitanje:

– Kako biste se osjećali da je zaražen neko iz vaše porodice?

– Ja sam mladi čovjek koji ima suprugu i čekamo prinovu. Ja sam mladi čovjek koji ne može biti s njom kad sam joj najpotrebniji, ne mogu biti sa svojim roditeljima. Ja sam jedan od onih koji nemaju stan od 100-150 kvadrata pa da mogu samoizolaciju imati kod kuće. Šta da sam vaš sin i da mi je civilni stožer omogućio sve ovo? Stavite se u poziciju mojih roditelja i da vaš sin, ako ga imate, ne daj bože dobije korona virus – poručio je Michelle onima koji su kritizirali što je smješten u Gospić.

Njegov otac Ilija Šljivić rekao nam je da je Michelle divan dečko, koji požrtvovno radi i poručio: “Ja sam bio vojnik, drugi sin je vojnik, nismo zaslužili ovakvo pljuvanje!”.