Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastave Katalonije na uredima Lige širom Vojvodine

lsv zastava katalonije

Na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u desetak gradova pokrajine u nedjelju su izvješene zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti „Vojvodina = Katalonija“, u znak podrške građanima koji u Kataloniji traže nezavisnost.

Agencija Beta prenosi kako su zastave Katalonije izvješene na sjedištima LSV-a u Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Vršcu, Kovačici, Bečeju, Kikindi, Plandištu, Srijemskoj Mitrovici, Baču i još nekoliko gradova u Vojvodini.

Zastava Katalonije na tim objektima se nalazi pored stranačke, plavo-žuto-zelene zastave LSV-a.

Grafiti ispisani crnom bojom „Vojvodina = Katalonija” osvanuli u nedjelju ujutro također na više mjesta u Vojvodini, a pored je nacrtana i zastava Katalonije.

Slične grafite ranije je ispisivala organizacija koja se predstavlja kao Mlada Vojvodina, navodi Beta.

Tim povodom predsjednik LSV-a Nenad Čanak saopštio je da ta stranka u potpunosti podržava namjeru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti.

“Osnovno demokratsko pravo je da Katalonci na biračkim mjestima iskažu svoju volju. Poštovanje demokratskih principa je važno, ne samo za Španiju, već i za čitavu Evropu”, poručio je Čanak u saopštenju za javnost.

Izrazio je očekivanje da će referendumski proces proći u miru, uz poštovanje prava na slobodu opredjeljenja i dodao da je to “u interesu kako građana Katalonije, tako i građana Španije”.

U Kataloniji se u nedjelju održava referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, kojem se centralne vlasti u Madridu oštro protive i smatraju ga protuustavnim.