"debljina papira"

Zašto glasačke kutije u Crnoj Gori nisu providne već plave

Podgorica: Otvorena birališta za glasovanje u drugom krugu za izbor predsjednika Crne Gore
02, April, 2023, Podgorica - Opening of polling stations for voting in the second round of the presidential elections in Montenegro, in which the current head of the Montenegrin state and DPS candidate Milo Djukanoviv and the candidate of the Europe N

Prema njenim riječima, promatračke misije su prije nekoliko godina zatražile da glasačke kutije više ne budu prozirne jer je zbog gramaže papira koji se koristi za tiskanje glasačkih listića bilo vrlo lako vidjeti za koga je birač glasao

Glasačke kutije na biračkim mjestima u Crnoj Gori su plave, a razlog za to je – debljina papira koji se koristi za izradu glasačkih listića, objasnila je za portal N1 izvršna direktorica podgoričkog Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Ana Nenezić.

Prema njenim riječima, promatračke misije su prije nekoliko godina zatražile da glasačke kutije više ne budu prozirne jer je zbog gramaže papira koji se koristi za tiskanje glasačkih listića bilo vrlo lako vidjeti za koga je birač glasao.

„Gramaža papira za glasačke listiće razlikuje se od države do države, a u Crnoj Gori je vrlo tanka, samim tim i vidljiva. S obzirom na to da se od toga nije moglo odstupiti, prije svega iz financijskih razloga, iznijeli smo zahtjev da se glasačke kutije zaštite i da više ne budu prozirne. Zahtjev je usvojen pa je na taj način osigurana tajnost glasanja“, istakla je Nenezić.

Na pitanje zbog čega su glasačke kutije baš u plavoj boji, sugovornica portala N1 nije mogla dati precizan odgovor.

„Sumnjam da su oni tom pitanju strateški pristupali, pretpostavljam da su našli papir koji nije proziran i njime oblijepili prozirne kutije koje su ranije korištene. Znajući kako stvari ovdje funkcioniraju, vjerujem da im je tako bilo najlakše i najjeftinije“, zaključila je Nenezić.