Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto mediji u Srbiji koriste uvredljivu, zapaljivu i ratno-huškačku retoriku

dav
dav

Andrej Nosov, direktor Hartefakt fondacije iz Beograda, za RSE objašnjava zbog čega pojedini mediji u Srbiji kontinuirano i neometano koriste uvrjedljivu, zapaljivu i ratno-huškačku retoriku prema susjedima u regionu, Haškom tribunalu i pojedinim zapadnim zapadnim zemljama.

Teorije zavere

– Mislim da postoji čitav jedan patriotski blok pitanja, kako bih ga nazvao, koji se direktno, i ne samo preko štampanih medija, nego i preko elektronskih, koji se zapravo koristi za jednu vrstu artikulacije tih vrlo ratnohuškačih groznih stavova o regiji.

Onda u skladu sa uputstvom za upotrebu, koje sasvim sigurno dolazi iz tog jednog smišljenog aparata koji vlast predstavlja, vi imate te neke krize, ja bih ih tako nazvao, to je neka atmosfera gotovo ratnog stanja u kome vi morate da se odredite, u kome se pravi panika, u kome se najavljuju nekakvi veliki napadi u kome imate jednu jasno artikulisanu poruku i daljnji razvoj tih teorija zavjere.

Kada gledate neke od tih takozvanih analitičkih emisija vi zapravo mislite da se čitav svijet bavi svakodnevno dnevno-političkim stvarima u Srbiji a i sami znamo da je to jedne nevjerovatna glupost.

Retrogadne ideje

Mislim da je ovo sve kao jedna vrsta kvazi-teatarskog pristupa u kome se ta podignuta tenzija i tih trista stepeni koristi za sklanjanje pažnje javnosti, ako je ona uopšte sposobna da tako umorna apsorbuje bilo koje pitanje, na neka periferna pitanja.

I uz to ide naravno jedno pitanje naslijeđenog i gajenog nacionalizma koji je primio jednu sofisticiranu dozu vakcina i sada su te granice malo sužene ali i dalje jednako pristune.

Dakle, te retrogadne ideje koje smo mogli da slušamo svih prethodnih 30 godina su i dalje tu i one su zapravo vrlo problematične.

Politički spin

U političkom smislu, cijenu za sve to zapravo plaća upravo onaj dio javnosti koji je na suprotnoj strani.

Vi vidite kako izgleda naša opozicija, koju kad pitate o tim ključnim pitanjima koja oni pokreću, jer (predsjednik) Aleksandar Vučić to jako dobro zna, on zna da ne može Sašu Jankovića da pita ništa o Kosovu jer kad biste slušali stav Vučića ili stav Saše Jankovića ili bilo kog predstavnika opozicije sa rijetkim izuzecima, vi biste zapravo čuli mnogo, čini mi se, goru retoriku.

Pogledajte samo rekaciju bivšeg predsjednika (Borisa Tadića) na presudu Ratku Mladiću, pogledajte samo šta nam sve sad izlazi u javnost ko je to Mladića štitio.

Tako da mislim da Vučić vrlo mudro, čini mi se, politički gura na teren na kojem su vrlo nesigurni svi njegovi politički oponenti ovu priču o svim važnim nacionalnim pitanjima i to iz perspektive političkog spina vrlo dobro angažuje javnost po ovim pitanjima.