Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stručnjaci objasnili

Zašto Rusi gube toliko tenkova: “Imaju dizajnersku manu zbog koje je posada osuđena na strašnu smrt”

rusija tenk twitter

“Ruski tenkovi imaju dizajnersku manu. Svaki uspješan pogodak odmah zapali streljivo uzrokujući ogromnu eksploziju, kojom je kupola doslovno raznesena”, rekao je za CNN Sam Bendett iz Programa ruskih studija u Centru za novu američku sigurnost

Ruski tenkovi s uništenim kupolama samo su posljednji znak da ruska invazija na Ukrajinu ne ide prema planu. Smatra se da su stotine ruskih tenkova uništene otkako je Moskva započela ofanzivu u Ukrajini, a britanski ministar odbrane Ben Wallace u ponedjeljak je procijenio da ih je Rusija izgubila čak 580.

Međutim, problemi Moskve nadilaze broj tenkova koje je izgubila. Stručnjaci kažu da slike s bojnog polja pokazuju da ruski tenkovi imaju defekt za koji zapadne vojske znaju već decenijama i nazivaju ga “efektom iskakanja”. Moskva je, kažu stručnjaci, trebala predvidjeti da će se ovaj problem pojaviti, piše CNN.

Problem se odnosi na način skladištenja streljiva za tenkove. Za razliku od modernih zapadnih tenkova, ruski tenkovi imaju više granata posloženih unutar svojih kupola. To ih čini vrlo ranjivima jer čak i nedirektni pogodak može pokrenuti lančanu reakciju zbog koje onda eksplodira cijela zaliha streljiva od oko 40 granata.

“Ruski tenkovi imaju dizajnersku manu”

Rezultirajući udarni val može biti dovoljan da raznese kupolu tenka u visinu dvospratnice, kao što se može vidjeti u videu koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.

“Ruski tenkovi imaju dizajnersku manu. Svaki uspješan pogodak odmah zapali streljivo uzrokujući ogromnu eksploziju, kojom je kupola doslovno raznesena”, rekao je za CNN Sam Bendett iz Programa ruskih studija u Centru za novu američku sigurnost.

Ova mana znači da je posada tenka, obično dva čovjeka u kupoli i treći koji vozi, osuđena na strašnu smrt, ističe Nicholas Drummond, analitičar obrambene industrije specijaliziran za kopneno ratovanje i bivši časnik britanske vojske: “Ko ne odmah ne izađe iz tenka, bit će spržen u sekundi.”

“Pokretni kovčeg”

Drummond je rekao da eksplozija streljiva uzrokuje probleme gotovo svim oklopnim vozilima koje Rusija koristi u Ukrajini. Naveo je primjer borbenog vozila pješaštva BMD-4, koje obično ima tročlanu posadu i koje može primiti još pet vojnika. Kaže da je BMD-4 “pokretni kovčeg” koji pogodak rakete trenutno uništava.

Ova pogreška u konstrukciji posebno je mučna za Moskvu jer je već odavno poznata. Ruski tenkovi su privukli pažnju zapadnih vojski tokom Zaljevskih ratova protiv Iraka 1991. i 2003. godine, kada je veliki broj tenkova T-72 iračke vojske ruske proizvodnje doživio istu sudbinu – kupole su raznesene u udarima protutenkovskih projektila.

Drummond je rekao kako Rusija nije naučila lekcije iz Iraka pa su posljedično mnogi njeni tenkovi u Ukrajini imali slične nedostatke u konstrukciji raketnih sistema s automatskim punjenjem. Kada je serija T-90, koja je naslijedila T-72, ušla u upotrebu 1992. godine, njen oklop je nadograđen, ali je sistem punjenja granata ostao sličan prethodnom, ostavljajući ga jednako ranjivim, ističe Drummond. T-80, još jedan ruski tenk koji se koristi u invaziji na Ukrajinu, ima sličan sistem za punjenje.

Postoje i neke prednosti

Postoje i neke prednosti takvog sistema. Bendett iz Centra za novu američku sigurnost kaže da je Rusija odabrala ovaj sistem kako bi uštedjela prostor i omogućila tenkovima niži profil trupa, zbog čega ih je teže pogoditi u borbi. Zapadne je vojske, međutim, na akciju nagnala sudbina tenkova T-72 u Iraku.

“Sve zapadne vojske su izvukle pouke iz Zaljevskog rata. Gledajući kako su tenkovi uništavani u to vremena, bilo je jasno da se streljivo mora drukčije posložiti unutar tenka,” rekao je Drummond za CNN.

Kao primjer je istaknuo borbeno vozilo pješaštva Stryker koje je američka vojska razvila nakon prvog rata u Iraku: “Ono također ima kupolu koja se nalazi na vrhu i u njoj je svo streljivo, a ta kupola nije povezana s prostorom za posadu. Dakle, ako kupola bude pogođena i raznesena, posada je i dalje sigurna ispod nje. To je vrlo pametan dizajn”.

Drugačiji američki dizajn

Drugi zapadni tenkovi, poput M1 Abramsa koje koriste SAD i neke savezničke vojske, veći su i imaju drukčije punjenje. U Abramsu, četvrti član posade u tenku vadi granate iz zatvorenog pretinca i prenosi ih u top za ispaljivanje.

Pretinac sa streljivom ima vrata koja član posade otvara i zatvara između svakog hica tenka, što znači kako će u slučaju da tenk bude pogođen, samo jedna granata vjerovatno biti u kupoli.

“Precizan pogodak može oštetiti tenk, ali ne mora nužno ubiti posadu”, rekao je Bendett.

Drummond je dodao da granate koje koriste zapadne vojske ponekad mogu gorjeti pod visokom toplinom koju stvara nadolazeći projektil, a da pritom ne eksplodiraju.

Nema načina da saznamo koliko je ruskih tenkova uništeno u Ukrajini. Internetska stranica za praćenje obavještajnih podataka otvorenog koda Oryx objavila je 28. aprila da je najmanje 300 ruskih tenkova uništeno, dok je još 279 oštećeno, napušteno ili zarobljeno.

Međutim, web stranica broji samo slučajeve u kojima ima vizualne dokaze, tako da bi ruski gubici mogli biti puno veći.

Pritom se ne radi samo o gubicima u tenkovima kao naoružanju. Kada je Wallace, britanski ministar odbrane, iznio svoju procjenu o 580 izgubljenih tenkova, također je rekao da je više od 15.000 ruskih vojnika ubijeno tokom invazije. Teško je odrediti koliko je među njima tenkovskih posada, ali ono što nema dileme jest da posade nije lako zamijeniti.

“Obuka tenkovske posade može potrajati i do 12 mjeseci. I to se smatra brzom obukom”, rekao je Aleski Roinila, bivši član tenkovske posade u finskim odbrambenim snagama.

Rusija teško može zamijeniti stotine članova posade u ovom trenutku rata, pogotovo kada su tenkovi koje bi trebali koristiti toliko manjkavi, zaključuje CNN.