Globus

aktivisti negoduju

Zašto se Turska povukla iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja

20/03/2021

Aktivisti za prava žena smatraju da je ta konvencija presudna za borbu protiv nasilja u porodici

Turska se povukla iz evropskog ugovora o zaštiti žena od nasilja koji je prva potpisala prije deset godina i nosi naziv po najvećem turskom gradu, Istanbulu, javlja AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Erdogan je rano jutros, u subotu 20. marta, ukazom poništio tursku ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatu kao Istanbulska konvencija.

Aktivisti za prava žena smatraju da je ta konvencija presudna za borbu protiv nasilja u porodici.

Grupe za odbranu ljudskih prava prava navode da je nasilje i ubijanje žena u porastu u Turskoj.

Ubijeno je 77 žena od početka godine, prema platformi “We Will Stop Femicide” (Mi ćemo zaustaviti ubijanje žena).

Prema podacima te grupe ubijeno je najmanje 409 žena 2020. godine.

Neki zvaničnici Erdoganove partije zalagali su se za reviziju tog dogovora tvrdeći da on ohrabruje razvod i promoviše LGBT kulturu koju smatraju suprotnom konzervativnim vrijednostima zemlje.

Turska je bila prva zemlja koja je potpisala Konvenciju Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici na ministarskom sastanku u Istanbulu 2011. godine. Zakon je stupio na snagu 2014.

U Istanbulskoj konvenciji se navodi da muškarci i žene imaju jednaka prava i obavezuju se vlasti zemlje da preduzmu korake da spriječe nasilje nad ženama, zaštite žrtve i počinioce izvedu pred sud.

Odluku je kritikovala glavna opoziciona partija CHP, a potpredsjednica te partije Gokče Gokčen je u Twitter poruci napisala da istupanje iz te Konvencije znači “dozvoliti da žene budu ubijane”.

Ministarka za porodicu Zumrut Selčuk je saopštila da će unutrašnji zakoni Turske garantovati prava žena i da će se nastaviti borba protiv nasilja sa nula tolerancije prema nasilju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.