Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastrašujući snimak iz svemira: Uragan Irma stigao do karipskih ostrva

irma

Uragan Irma, najjači ikada zabilježen u Atlantskom okeanu, stigao je rano u srijedu do karipskih ostrva, a tokom narednih sati ovaj tropski ciklon pete kategorije trebalo bi da pređe i preko Portorika, Dominikanske Republike, Haitija i Kube, prije nego što tokom vikenda dođe i do američke savezne države Floride, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj “potencijalno katastrofalni” uragan stigao je do karipskog ostrva Barbuda rano u srijedu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Lokalno stanovništvo tvrdi da su ukinute telefonske linije te da je olujna kiša stigla i do susjednog ostrva Antigva.

Zvaničnici su upozorili stanovnike da se zaštite od “napada” razornog uragana u saopštenju koje su završili porukom: “Neka nam Bog svima pomogne.”

Uragan pete, najjače kategorije, donosi vjetrove maksimalne brzine od 295 kilometara na čas, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju.

Zbog jačanja oluje, Američki nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje za područje Zapadnoindijskih ostrva, uključujući dijelove Leewardovih ostrva, Britanska i Američka Djevičanske Ostrva i Portoriko.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje na Floridi, Portoriku i Američkim Djevičanskim Ostrvima.

Stanovnici Floride masovno se opskrbljuju hranom i vodom u slučaju da uragan pogodi kopno. I na Karibima stanovništvo je požurilo u prodavnice kako bi obezbijedilo osnovne namirnice. Aerodromi na nekoliko ostrva su već zatvoreni, a javna skloništa su otvorena.

Irma prijeti da bude drugi snažni uragan koji će pogoditi obalu SAD-a, nakon što je prošle sedmice uragan Harvey pogodio saveznu državu Texas i razorio Houston, četvrti po veličini grad u SAD-u, odnijevši na desetine života.