Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uragan Irma nosi sve pred sobom, potpuno uništen poznati aerodrom (VIDEO)

irma

Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja u povijesti, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-holandski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.

Kako su saopštile francuske vlasti, najmanje dvije osobe su poginule.

Uragan pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 22 kilometra na sat i približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju, prenosi Jutarnji list.

Središte oluje, promjera oko 50 kilometara, zadržalo se oko sat i po iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i veći dio obale je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7.000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u srijedu navečer putuje na Guadeloupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.

Na Svetom Martinu su četiri kuće, najsolidnije gradnje, uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

U holandskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju “vjetrovi jačaju, kuća se trese”, ispričao je telefonski Bruno (57), koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

https://www.youtube.com/watch?v=GQDkdAYt6nI

U naletima jakog vjetra nastradalo je i slavni međunarodni aerodrom Princeza Julijana poznata po tome da avioni pri slijetanju prolaze tik iznad plaže. Sudeći po prvim fotografijama, aerodrom u Svetom Martinu je teško stradao, a očevici kažu da se golemo kamenje zabijalo u avione, a da su tuneli koji iz zgrade vode u avione prepolovljeni na dva dijela. Također, sama zgrada je poplavljena, a pista je zatrpana pijeskom.

Čak se i dijelovi same zgrade zračne luke mogu vidjeti na pisti.

https://www.youtube.com/watch?v=vTGjdO3fvJY