Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnica pred hrvatskim Saborom: Strugali su mi maternicu bez anestezije

nincevic lesandric333
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivana Ninčević Lesandrić (Most) je u replici tokom rasprave u Saboru o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića ispričala je kako je nedavno završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. U bolnicu je kaže otišla s punim povjerenjem, kao i svaki građanin, a dočekali su je uvjeti ‘na razini 15. stoljeća’, iako smata da je tada bilo puno bolje.

– Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od hiljade žena koje su potpisale peticiju. Mislite da ženi nije dovoljna činjenica što je izgubila dijete i emocionalni stres koji prolazi nego nas još moraju na Hitnoj dodatno fizički iskasapiti i uništiti. Moje pitanje je jednostavno, namjeravate li ovo promijeniti i kada jer ne želim da ovo više prođe niti jedna žena – upitala je Ninčević Lesandrić, piše 24sata.hr.

– Iskreno žalim zbog gubitka djeteta. U hrvatskim bolnicama ne radi se tako. Je li postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih znati, pa ako hoćete dostavite mi medicinsku dokumentaciju pa ću vidjeti o čemu se radi – rekao je ministar.

Ninčević Lesandrić uzvratila mu je da govori neistinu da se tako ne radi u bolnicama, jer to doživjela i to proživljava hiljade žena, koje su potpisale peticiju.

– Molim vas nemojte lagati nego napravite nešto da se ovo promijeni – poručila je Mostova zastupnica.

Njeno izlaganje nekoliko puta zbog prekoračenja vremena pokušao je prekinut predsjedavajući Jandroković.

– Sad jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u jednu vrlo nezgodnu situaciju – kazao je predsjedavajući.

Uz kolegicu stao je nezavisni Marko Vučetić i upozorio da žene u bolnicama prolaze ovakav postupak.

– To su problemi s kojima se susrećemo, a ne ko će voditi sistem- ustvrdio je.

– Provjerit ću za konkretan slučaj i za peticiju za koju nikada nisam vidio ni čuo za nju – rekao je ministar Kujundžić.