Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrijedan 740 milijardi dolara

Zastupnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta na vojni budžet

trump

NDAA, koji određuje politiku američkog ministarstva odbrane, usvajan je svake godine od 1960-ih. Oba doma Kongresa usvojila su ovogodišnji prijedlog s velikom većinom glasova

Američki Zastupnički dom u ponedjeljak je izglasao poništavanje veta predsjednika Donalda Trumpa na akt o odobrenju odbrambene politike (NDAA), prijedloga vojnog budžeta vrijednog 740 milijardi dolara.

NDAA, koji određuje politiku američkog ministarstva odbrane, usvajan je svake godine od 1960-ih. Oba doma Kongresa usvojila su ovogodišnji prijedlog s velikom većinom glasova.

Trump je, ipak, uložio veto na prijedlog u prošloj sedmici zbog plana preimenovanja vojnih baza koje su dobile imena po čelnicima konfederacije, alijanse južnjačkih država koje su se zalagale za ropstvo tokom građanskog rata u 19. stoljeću.

Također je pozvao na prijedlog zakona koji bi društvenim mrežama oduzeo izvjesnu zaštitu od odgovornosti, i usprotivio se usporavanju njegovih planova za smanjenjem broja američkih vojnika u Afganistanu i u Njemačkoj, prenosi dpa.

Veto treba da ponište oba doma Kongresa i očekuje se da Senat raspravlja o toj temi u utorak. Senat će vjerovatno slijediti Zastupnički dom u poništavanju veta, uzimajući u obzir široku podršku prijedloga budžeta među američkim poslanicima.

Nijedan američki predsjednik nije blokirao NDAA, a Kongres također nikada nije uspio da poništi Trumpov veto. Prijedlog vojnog budžeta bio bi prvi takav slučaj.

U slučaju platformi društvenih mreža, kritičari optužuju Trumpa da traži osvetu Twitteru i Facebooku, jer su oni postavili neke poruke upozorenja na njegove izjave o pandemiji koronavirisa i navodnim prevarama na predsjedničkim izborima.

Trump bi trebao napustiti položaj 20. januara, istoga dana kada Joe Biden bude inauguriran kao naredni američki predsjednik.