Globus

poticanje na pobunu

Zastupnički dom šalje Senatu odluku za opoziv Donalda Trumpa

25/01/2021

Trump se suočava s drugim suđenjem za opoziv na osnovu optužnice za poticanje pobune 6. januara na Kapitolu, čiji su glavni akteri bili njegove pristalice

U ponedjeljak će američki Zastupnički dom proslijediti Senatu svoju odluku za opoziv doskorašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Pod optužbom za “poticanje na pobunu” odluka Zastupničkog doma će se pročitati pred drugim Kongresnim vijećem u 19 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak navečer, prenosi dpa.

Trump se suočava s drugim suđenjem za opoziv na osnovu optužnice za poticanje pobune 6. januara na Kapitolu, čiji su glavni akteri bili njegove pristalice.

Prema pravilima o opozivu, dostavljanjem članaka optužnice u Senat formalno se pokreće početak suđenja za opoziv, što je prvi put u historiji da se jedan predsjednik suoči s tim procesom nakon napuštanja funkcije.

U Senatu je potrebna dvotrećinska većina da bi se Trump proglasio krivim. Nejasno je koliko bi se republikanaca moglo pridružiti demokratima u glasanju za opoziv, što bi rezultiralo zakonskom zabranom Trumpu da obavlja javne funkcije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.