Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnik Srbije u Hagu ne vidi ništa sporno u rezoluciji o Srebrenici

Tibor Varadi

Genocid u Srebrenici nije pripisan Srbiji, piše bivši glavni pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u postupku BiH protiv Srbije, akademik Tibor Varadi u autorskom tekstu objavljenom u listu “Danas”.

Varadi smatra da je prijedlog rezolucije o Srebrenici donio neprimjerena uzbuđenja i analizira da li se tom rezolucijom nešto stvarno mijenja na štetu Srbije.

[pull_quote_right]Međunarodni sud pravde je, takođe potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali nije prihvatio tužbu protiv Srbije[/pull_quote_right]

Prije prijedloga rezolucije, Haški sud i Međunarodni sud sud pravde utvrdio je da je je za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo ratnih zločina, da je bilo zločina protiv čovječnosti i da su zločine činile sve strane u sukobu, podsjeća Varadi.

Kada je riječ o sukobima u Hrvatskoj, Tribunal nije nikoga osudio, pa ni optužio za genocid. Povodom sukoba u Bosni i Hercegovini pred Tribunalom je podignuto nekoliko optužnica za genocid, ali je Tribunal utvrdio genocid samo u jednom slučaju – a to je slučaj Srebrenice, navodi Varadi.

On podsjeća da je utvrđena individualna krivica generala Krstića. Međunarodni sud pravde je, takođe potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali nije prihvatio tužbu protiv Srbije, te genocid u Srebrenici nije pripisan Srbiji.

[pull_quote_center]On je ocijenio da je sasvim razumno da pouke za genocid i druge teške zločine budu dio istorije[/pull_quote_center]

Ako želim da opišem gdje smo stajali do sada, dodao bih još i to da su u više navrata, kako međunarodni zvaničnici, tako i zvaničnici država bivše Jugoslavije – pa i državnici Srbije – odali počast žrtvama srebreničke tragedije, stakao je on.

Prema njegovim riječima, to je situacija koju smo imali prije nacrta rezolucije.

Pitam se, kaže Varadi, da li se sada išta mijenja, da li rezolucija (ako bude usvojena) donosi neke promjene. Ja ne vidim nikakve suštinske promjene. Osuđuje se genocid, osuđuje se poricanje genocida, izražava se saosjećanje za žrtve na svim stranama u sukobu u Bosni i Hercegovini, piše Varadi.

On je ocijenio da je sasvim razumno da pouke za genocid i druge teške zločine budu dio istorije. Mislim da je suvislo da o tome razmišljaju i nadležni organi u Srbiji – možda je ta preporuka dijelom kucanje na otvorena vrata. Varadi ističe da vjeruje da je genocid najozbiljnije i najteže nedjelo.

“Ali nekako ne osjećam da smo doprinijeli dostojanstvu ako jednoj rezoluciji posvećenoj srebreničkim žrtvama nagađamo da seksualno i rodno nasilje može da bude rani pokazatelj genocida”, ocijenio je on.

No, sve u svemu, sa ili bez rezolucije, žrtve zaslužuju odavanje počasti. A godišnjica je prilika za takvo odavanje počasti, piše Varadi.