Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wang Yi

Zatopljavanje odnosa? Kineski šef diplomatije u posjeti Sjedinjenim Državama

Foto: Arhiv
Wang Yi

Prioritet Bidenove administracije s Pekingom bio je spriječiti intenzivnu konkurenciju između dvije najveće svjetske ekonomije i nesuglasice oko niza pitanja, od trgovine do Tajvana i Južnog kineskog mora

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi počinje dugo očekivanu posjetu Washingtonu u četvrtak, dok SAD i Kina nastoje upravljati dubokim strateškim razlikama i utrti put za očekivani samit između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga, prenosi Reuters.

Bliskoistočni rat je dodao novu dinamiku u teške odnose između supersila i Washington se nada da bi Peking mogao iskoristiti svoj utjecaj na Iran kako bi osigurao da se sukob Izraela i Hamasa ne proširi na širu regiju.

Međutim, dok su i Peking i Washington govorili o traženju područja u kojima mogu raditi zajedno, a Xi je u srijedu rekao da je Kina spremna da sarađuje na globalnim izazovima, stručnjaci ne očekuju trenutni napredak.

Prioritet Bidenove administracije s Pekingom bio je spriječiti intenzivnu konkurenciju između dvije najveće svjetske ekonomije i nesuglasice oko niza pitanja, od trgovine do Tajvana i Južnog kineskog mora.

Američki državni sekretar Antony Blinken dočekat će Wanga u četvrtak u State Departmentu, a u Vijeću sigurnosti UN-a je u utorak rekao da će raditi s njim na sprječavanju širenja bliskoistočnog sukoba.