Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražene nove istrage o Gulenovim školama u SAD-u

gulen

Advokatska kompanija Amsterdam&Partners podnijela je zahtjev američkim vlastima u Kaliforniji da provedu detaljnu istragu o finansijskom poslovanju škola koje djeluju u okviru organizacije na čijem čelu je Fetullah Gulen, a koja se tereti za niz kriminalnih radnji u Turskoj, uključujući i pokušaj državnog udara i svrgavanja turske vlade.U saopćenju Kompanije se navodi da je zahtjev Ministarstvu obrazovanja Kalifornije podnesen na ime dva američka državljana Josea Morena i Tine Anders, a da se traži provjera finansijskog poslovanja 11 ugovornih škola koje djeluju pod zajedničkim nazivom Magnolia Schools.

Zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom “paralelne strukture” (FETO/PYD), od vlasti Kalifornije se traži da preispitaju i višemilionske zahtjeve Magnolia škola za otvaranje novih obrazovnih ustanova u toj regiji.

„Provodimo opsežnu istragu o radu škola koje su u direktnoj vezi sa Gulenom. Nadamo se da će rezultati istrage biti poznati narednog mjeseca, a uvjereni smo da će javnost u Turskoj i Americi biti šokirana tim nalazima“, izjavio je za AA direktor kompanije Amsterdam&Partners Robert Amsterdam.

Istrage o poslovanju Gulenovih obrazovnih ustanova u SAD-u počele su u junu 2014. godine kada je Federalni istražni biro (FBI) počeo istragu o poslovanju grupacije „Concept Schools“ koja vodi Gulenove škole u tri savezne američke države. Riječ je o 19 škola u Ohiiou, Indiani i Illinoisu, a istraga je i dalje u toku.

Paralenda struktura sa Gulenom na čelu vodi oko 140 školskih ustanova u 25 saveznih država SAD-a.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženim za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara u cilju rušenja vlade na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, tada premijerom, a sadašnjim predsjednikom države. Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, Turska je zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.