Radovan Fuchs

Zatvaranje škola i online nastava je zadnja opcija

Zbog koronavirusa prekinuta nastava u školama Kantona Sarajevo
12.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zbog koronavirusa prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim skolama u Kantonu Sarajevo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U obrazovnom sistemu je statistički 0.2 posto pozitivne djece, a najmanje onih do sedam godina

Hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da je zatvaranje škola i online nastava zadnja opcija Vlade i da za sada ne razmišlja o toj mjeri.

Tako dugo dok smatramo da je u školama situacija u redu, na ovakvoj razini, preporučujemo da se ne zatvaraju škole i ne prelazi na online nastavu, rekao je Fuchs uoči Vladine sjednice.

Pritom se pozvao na istraživanje provedeno u 133 zemlje, po kojem škole izrazito malo pridonose širenju zaraze.

U obrazovnom sistemu je statistički 0.2 posto pozitivne djece, a najmanje onih do sedam godina. Jučer je u Zagrebu bilo pozitivno 27 djece iz vrtića, a više od 70 odgojiteljica i odgojitelja, pa su se vrtići zatvarali uglavnom zbog osoblja, kazao je.

Njemačka ide u svojevrsni lockdown, ali ne zatvara škole, napomenuo je Fuchs dodavši kako se kod nas trenutno razmišlja o donošenju novih uputa.

Razmišljamo o tome u smislu da osoblje stalno nosi maske i da se vidi može li se nešto poboljšati u prijevozu, što bi se moglo bolje odraziti na broj oboljelih nego prelazak na online nastavu. Ni pojačano testiranje ne bi u ovom trenutku bitno pomoglo, rekao je.

“Najlakše je reći – hajdemo sve zatvoriti, ali to je loše za djecu, gospodarstvo i roditelje. To je zadnja opcija. Pomno pratimo situaciju i apsolutno najbolja opcija je da škole ostaju otvorene koliko je god moguće”, poručio je Fuchs.