Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednički izbori

Zatvorena biračka mjesta u Crnoj Gori

Podgorica: Otvorena birališta za glasovanje u drugom krugu za izbor predsjednika Crne Gore
02, April, 2023, Podgorica - Opening of polling stations for voting in the second round of the presidential elections in Montenegro, in which the current head of the Montenegrin state and DPS candidate Milo Djukanoviv and the candidate of the Europe N

U drugom krugu izbora učestvovali su kandidati Demokratske partije socijalista i Pokreta Evropa sad, Milo Đukanović i Jakov Milatović

Biračka mjesta na kojima su građani Crne Gore glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora zatvorena su u 20 sati.

Do 21 sat glasaće se na jednom biračkom mjestu u Bijelom Polju, gdje je u toku dana na sat bilo prekinuto glasanje zbog lomljenja glasačke kutije.

U drugom krugu izbora učestvovali su kandidati Demokratske partije socijalista i Pokreta Evropa sad, Milo Đukanović i Jakov Milatović.

Glasačko pravo na izborima imalo je 542.154 građana.

Izjave Đukanovića i Milatovića nakon obavljenog glasanja

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je, nakon obavljenog glasanja, da je ovo dobar trenutak da Crna Gora najavi povratak na putu evropskog razvoja.

“Vjerujem da će rezultati izbora dati za pravo takvom očekivanju i da ćemo to potvrditi na parlamentarnim izborima 11. juna. Vjerujem da počinje bolje vrijeme u kojem će Crna Gora nastaviti ka evropskom cilju”, rekao je Đukanović.

Upitan očekuje li opstrukcije do kraja izbornog dana i najave o takozvanom “šavničkom scenariju”, on je rekao da te najave ne uzima za ozbiljno.

Kako je dodao, jako je važno da institucije obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom.

Upitan šta će učiniti da odnosi sa Srbijom budu bolji ako pobijedi, on je rekao da ti odnosi mogu da budu bolji

“A što se mene i Crne Gore tiče, to je kucanje na otvorena vrata. Srbija će morati da unekoliko promijeni svoj odnos prema susjedima, u smislu da prestane sa intencijom da uređuje zivot Srbima u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li očekuje tenzije nakon izbora, Đukanović je rekao da su tenzije podignute više nego što treba, ali da vjeruje da će to sve ostati pod kontrolom.

Na pitanje da li će čestitati Milatoviću ukoliko pobijedi, on je podsjetio da je DPS čestitao i nakon izbora 30. avgusta.

“Ja predstavljam tu Crnu Goru”, poručio je Đukanović.

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je, nakon glasanja u Podgorici kazao, da je danas istorijski dan i da je siguran u svoju pobjedu.

“Vjerujem da je Crna Gora konačno zrela kao društvo da olovkom mijenja predsjednika, vlade”, rekao je Milatović.

Na taj način doći ćemo, kako je rekao, do konačnog poraza simbola prethodnog režima koji je Crnom Gorom upravljao prethodnih 30 i nešto godina.

Upitan da li će čestitati Đukanoviću ako pobijedi, Milatović je ponovio da je apsolutno siguran u svoju pobjedu. Kazao da u prvom kruga razlika bila iznad 70 hiljada glasova i da smatra da je to za Đukanovića nedostižno.

On je rekao da ne očekuje tenzije tokom izbornog dana.

„Jedino kome je možda u interesu da kreira incidente, to je sadašnji predsjednik države. Ukoliko dođe do incidenata, znajte od koga dolaze“, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li će u slučaju pobjede, mijenjati nešto u odnosima sa Srbijom, Milatović je kazao da je za Crnu Goru prioritet punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dodao da uvijek kad govori o EU, govori i o regonalnim ekonomskim integracijama.

„Mi ovdje u Crnoj Gori i šire na Zapadnom Balkanu, moramo da razumijemo da su neodvojivi dio evropskih, naše regionalne, ekonomske integracije“, kazao je Milatović.