Zatvorena birališta u Hrvatskoj: SDP i HDZ izjednačeni?

izlazne_ankete_625

U Hrvatskoj su u nedjelju u 19 sati zatvorena birališta na kojima je 3,8 milijuna građana odlučivalo koja će ih politička opcija u iduće četiri godine predstavljati u parlamentu.

Zatvaranjem birališta prestala je vrijediti izborna šutnja, a uskoro se očekuju rezultati izlaznih anketa, dok će DIP rezultate početi objavljivati od 22 sata.

U Hrvatskoj i 48 država birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz ‘dijaspore’ i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Odaziv na birališta na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor do 16,30 sati iznosio je 46,57 posto birača što je za oko jedan posto više nego na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Mjereno u postocima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u prvoj – 51,62 posto, a slijede sedma izborna jedinica sa 49,24 posto i druga izborna jedinica sa 48,71 posto izašlih birača.

Najmanji odziv birača do 16,30 sati je u petoj izbornoj jedinici – 41,91 posto, naveo je DIP na svojim internetskim stranicama.

SDP-ovoj i HDZ-ovoj koaliciji po 56 mandata?

Dvije najjače koalicije – Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama na nedjeljnim izborima u Hrvatskoj osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata.

 Po tri mandata osvojili su koalicija predvođena IDS-om i Živi zid, a koalicija Milan Bandića i HDSSB po dva mandata.

 Izlazne ankete je za nacionalne televizije provela agencija Ipsos Puls na 400 biračkih mjesta.